Extra zittingsdag proces Marengo, onduidelijkheid over uitspraak
De rechtbank Amsterdam heeft een extra zittingsdag gepland in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, namelijk op 6 februari. Dan moet duidelijkheid komen over de nieuwe informatie die het Openbaar Ministerie eerder deze week deelde met de rechtbank en de advocaten van de verdachten. Of de uitspraak in het al jaren durende proces op 27 februari kan blijven staan, is niet bekend.
„De rechtbank wil graag op korte termijn (de gevolgen van) de recent door het Openbaar Ministerie gevoegde stukken met de procespartijen bespreken”, meldt de rechtbank vrijdag in een toelichting. „De rechtbank weet op dit moment niet of het gevolgen heeft voor de planning.”
Het OM deelde deze week informatie over de inhoud van drie PGP-telefoons, waarvan de opgeslagen informatie recent (nader) is ontsleuteld. „Deze telefoons waren in gebruik bij verdachten in het Marengo-proces, onder wie de kroongetuige. Ook heeft het OM recent stukken ontvangen van de Marokkaanse autoriteiten van een getuigenverhoor.” Het zou gaan om nieuwe informatie over de moord op misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok en wie er op de uitkijk zou hebben gestaan bij deze liquidatie.
De rechtbank overweegt de informatie van het OM niet meer te gebruiken als potentieel bewijsmiddel „gelet op het late moment van voeging” of alleen te gebruiken „als hieruit ontlastende informatie kan worden gehaald”, melden ingewijden. Dat zal op 6 februari worden besproken.
De strafzaak Marengo is al jaren bezig. Tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en vijf medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties en pogingen daartoe.
Aanvankelijk stond de uitspraak gepland op 20 oktober, maar dat werd uitgesteld „gelet op de complexiteit van de beraadslaging in de verschillende zaken”. Wat dat precies wilde zeggen, is niet toegelicht.
In december werd bekend dat Taghi’s advocaten de verdediging hebben neergelegd. Zijn drie advocaten namen in juni vorig jaar de verdediging over van Inez Weski. Zij moest noodgedwongen de verdediging neerleggen na haar arrestatie in april. Weski wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Zij zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld.