Hoe beleg je in de juiste bedrijven tijdens een recessie?
We leven in een tijd van recessie. De rentes lopen op, de banken worden voorzichtiger en rendementen komen onder druk te staan. In welke bedrijven kun je nu het beste beleggen?
Ondernemingen waarin beleggers investeren, moeten nu laten zien wat zij daadwerkelijk waard zijn. Sommige beleggingen zullen helaas hun glans verliezen.
Warren Buffett’s bekende uitspraak ”Je ziet pas wie er geen zwembroek aanheeft als het eb wordt” is een krachtige metafoor voor ondernemingen. Bij economische voorspoed is het gemakkelijk om te ondernemen en te groeien met geld van investeerders of beleggers. Sommige ondernemers bouwen zo een zeer groot bedrijf op, maar hebben geen sterke financiële basis. Dat gaan zij vooral merken tijdens economische neergang. Vaak kunnen ze het voor het oog nog wel even volhouden, maar uiteindelijk blijkt dat zij te veel schulden hebben of te weinig vermogen. Investeren in ondernemingen met een solide financiële structuur is cruciaal, ongeacht de economische omstandigheden.
Groeien met vreemd kapitaal kan heel lang goed gaan en werkt als een hefboom. Met behulp van geleend geld, kun je als onderneming meer rendement maken op het eigen vermogen. Daarbij is het zo dat door een dalende rente de lasten van een onderneming ook steeds lager worden. Dat zorgt dan weer voor nóg meer beschikbaar krediet. In betere economische tijden vloeide er op deze manier veel geld naar de economie, waardoor zij ook zeer hard groeide – en bedrijven groeiden even hard mee.
Aan de buitenkant zag dat er zeer indrukwekkend uit, maar onder de financiële motorkap bleek dat nogal eens een drama. Vaak kun je dit in de jaarcijfers terugvinden, maar veel mensen vinden cijfers lezen lastig en kijken liever naar de buitenkant – naar mooie brochures en een mooi verhaal. En als een bedrijf dat mooie verhaal al zeer lang laat zien, gaan we er ook van uit dat dit zo zal blijven.
Nu de rente is gestegen, moeten bedrijven als hun rentecontract afloopt, herfinancieren. Geldschieters willen een hogere rente of eisen hun geld terug als de financiële basis terugloopt. Hoe kun je als belegger rode vlaggen in de jaarcijfers van ondernemingen ontdekken?
Banken kijken sterk naar zaken als solvabiliteit en liquiditeit. Solvabiliteit is hoeveel financieel vet een ondernemer op zijn botten heeft. Liquiditeit is hoeveel hij in zijn portemonnee heeft. Stel, je hebt 3 ton overwaarde in je huis, maar op je bankrekening staat geen geld, dan kun je geen boodschappen doen. Je solvabiliteit is wel op orde, maar je liquiditeit niet. De omgekeerde situatie komt uiteraard ook voor. Als beiden niet kloppen, dan doe je er als belegger goed aan om heel snel je investering terug te trekken.
Nu het in de economie eb gaat worden, zal blijken welke bedrijven hun zaken niet op orde hebben. Uiteraard zijn er meer indicatoren waar je op kunt letten, maar solvabiliteit en liquiditeit zijn belangrijke graadmeters voor de financiële gezondheid. Beleggen in de juiste bedrijven vergt vaak grondig onderzoek en goed rendement is geen vanzelfsprekendheid.
De auteur is Master of Financial Planning.