Kerk & religie
2550 jaar oude zeldzame zilveren munt gevonden in Israël

In Midden-Israël is een 2550 jaar oude zilveren munt gevonden. Het lijkt een onbetekenend stukje metaal, maar in werkelijkheid gaat het om een zeer zeldzaam exemplaar, zeggen archeologen.

Alfred Muller
De plaats waar de munt is opgegraven. beeld Israëlische Oudheidkundige Dienst
De plaats waar de munt is opgegraven. beeld Israëlische Oudheidkundige Dienst

Het zilveren voorwerp is namelijk een van de oudste bewijzen van het gebruik van munten in het land Israël. Het muntstukje stamt uit de zesde eeuw voor Christus.

De Israëlische Oudheidkundige Dienst deed de ontdekking in de Judese heuvels ten zuidoosten van Jeruzalem in het midden van Israël, waar het nationale infrastructuurbedrijf Netivei Israel werkzaamheden verricht. De dienst maakte de vondst woensdag bekend.

Waarnemend districtarcheoloog Semyon Gendler vond de munt. Op het betaalmiddel was een vierkante vorm aangebracht met hoge randen eromheen. Pas in latere tijden werden munten gemaakt met afbeeldingen die uitstaken. De munt is in tweeën gebroken.

Dr. Robert Kool, hoofd van het penningkundige departement van de oudheidkundige dienst, zegt dat er slechts een half dozijn van dit soort munten zijn aangetroffen in Israël. De munt dateert uit een tijd waarin nog maar net werd begonnen met de inzet van munten. Handelaars gingen toen over van het gebruik van zilveren gewichten naar munten.

Het voorwerp behoort tot een groep zeer oude munten die buiten Israël geslagen werden, namelijk in de regio’s van het oude Griekenland, Cyprus en Turkije. In de zesde en vijfde eeuw doken dergelijke munten ook op in Israël.

De munt werd in de vierde eeuw voor Christus opzettelijk in tweeën gebroken. Dat duidt erop dat iemand deze wilde gebruiken als een stukje gewogen zilver in plaats van als munt. Toch waren in die tijd munten al in gebruik.

De hoofden van de opgraving, Michal Mermelstein en Danny Benayoun zeggen dat de vindplaats een landelijk gebied betrof in het koninkrijk van Juda, waarvan Jeruzalem de hoofdstad was. In de zevende eeuw voor Christus, toen de koningen Hizkia, Manasse, Amon en Josia aan de macht waren, bereikte de nederzetting van inwoners van Juda in dit gebied een hoogtepunt.

Archeologen legden ook een huis met vier kamers bloot. Op de vloer van een van de kamers troffen ze een gewicht aan. Het bolvormige voorwerp zou gebruikt zijn voor het afwegen van metalen, specerijen en andere kostbare goederen. Het teken op het gewicht was een oude Egyptische afkorting voor het woord sjekel. Het weegt 11,07 gram. De onderzoekers zeggen dat het een standaardgewicht betrof dat laat zien dat koopwaren zorgvuldig afgewogen werden op de markten.

Eli Escusido, de directeur van de Israëlische Oudheidkundige Dienst, zegt dat het altijd verrassend is als belangrijke vondsten worden gedaan op onverwachte plekken. „De kleine muntjes vormen een cruciale informatiebron in de archeologie. Ze bieden ons visuele details, inscripties en data. Via een klein voorwerp, zoals een munt, wordt het mogelijk om te traceren hoe menselijke denkprocessen verliepen. We zien dat onze economische gewoonten grotendeels gelijk zijn gebleven in de afgelopen duizenden jaren. Alleen de technologie is veranderd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer