Binnenland
Bijna geen andere drugs dan coke in haven Rotterdam onderschept

Behalve 45.500 kilo cocaïne zijn afgelopen jaar nauwelijks nog andere soorten drugs in de haven van Rotterdam onderschept, zo blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie.

ANP

Vorige jaar werd er slechts 340 gram heroïne gevonden. Dat is een fractie van de ruim 2400 kilo een jaar eerder. Ook de hoeveelheid onderschepte cannabis daalde fors. Tussen een lading Canadese keukenkastjes vonden speurders ruim duizend kilo. Dat was de enige vondst vorig jaar. In 2022 werd nog ruim drie ton wiet gevonden.

Opvallend was volgens het OM wel de vondst van ruim 1,5 ton papaver in een container. De bollen kunnen worden gebruikt als grondstof voor heroïne. Er werden vorig jaar ook 3,5 kilo xtc-pillen, 27 kilo MDMA en 31 kilo hasj onderschept.

Er is volgens het OM geen duidelijke reden van deze afnames. „We weten dat de handel in cocaïne veruit de meest lucratieve en veelvoorkomende is, dus er is ook een zware focus bij de diensten op het opsporen en onderscheppen van die drug, die veelal vanuit Zuid-Amerika afkomstig is. Veel van de opsporing is dan ook gericht op het vrachtverkeer daarvandaan. Die andere drugs komen veelal uit andere delen van de wereld”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer