Nederland is grieperig
Het aantal griepgevallen in Nederland is de afgelopen week sterk toegenomen. Vooral kinderen tussen de 0 en 5 jaar en ouderen zijn getroffen door het influenzavirus.
Het Nederlands Instituut voor Onderzoek voor de Gezondheidszorg (Nivel) maakte vrijdag bekend dat 1 op de 1000 Nederlanders zich met griepachtige klachten bij de huisarts heeft gemeld. Van een epidemie is nog geen sprake.
Het Nivel constateert een verdubbeling van het aantal gevallen in de eerste week van februari ten opzichte van de laatste week in januari. Het hoge aantal griepgevallen is niet meer dan verwacht. „Een verhoogde griepactiviteit hoort bij het winterseizoen”, aldus viroloog prof. dr. A. Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum (NIC).
Zowel het Nivel als Osterhaus noemt liever geen aantallen om aan te geven of er sprake is van epidemie. „Het gaat om de verspreiding van een virus en niet om getallen”, aldus Osterhaus. In de regel is sprake van een griepepidemie bij 15 patiënten per 10.000 inwoners.
De instanties die de griepactiviteiten meten, kunnen geen schatting maken of de verhoogde griepactiviteit doorzet. „Als wordt gekeken naar de rest van Europa, dan is daar ook sprake van een griepgolf, maar in Spanje en Portugal is al weer een verminderde activiteit gemeten na de piek.”
De griepprik zal ervoor zorgen dat uiteindelijk veel mensen geen griep krijgen. „Op dit moment waren drie verschillende influenzavirussen rond. Het vaccin in de griepprik voor dit seizoen sluit aan bij deze virussen”, aldus Osterhaus. Hierdoor zullen de zogenoemde risicogroepen, zoals ouderen, minder snel vatbaar voor de griep zijn, omdat de virussen zijn geïsoleerd.