Binnenland

Diaspora Instituut: rumoerige tijd zolang Bouterse niet vastzit

Voor Suriname worden „de komende dagen spannend”, en kan het „na de stilte heel rumoerig worden”. „Alle scenario’s staan open, het kan een rumoerig voorjaar worden”, zegt John Brewster, voorzitter van het Diaspora Instituut Nederland (DIN). Hij reageert op het niet komen opdagen van voormalig legerleider Desi Bouterse bij de gevangenis nabij hoofdstad Paramaribo vrijdag.

ANP
12 January 2024 16:09

Daar had Bouterse zich moeten melden om 09.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd), maar zijn vrouw liet kort voor die tijd weten dat de ex-president niet zou komen. Waar hij is, kon ze niet tegen de aanwezige journalisten en aanhangers van Bouterse zeggen.

„Als Bouterse nog in Suriname is, of zich ergens schuilhoudt, moet er een opsporingsverzoek plaatsvinden. Op een gegeven moment moet het Openbaar Ministerie in actie komen. Dan is de echte test van de rechtstaat, namelijk de uitvoering”, zegt Brewster. Volgens de voorzitter van de organisatie, die de Surinaamse gemeenschap in Nederland vertegenwoordigt, „ligt het in de lijn der verwachting dat het niet vlekkeloos verloopt als een politiemacht voor de deur staat om Bouterse te arresteren”.

Brewster verwacht dat de huidige Surinaamse president Chan Santokhi en het Surinaamse OM rekening houden met onrust. „Ik heb vernomen dat er hooggeplaatste militairen en politiemensen zijn ontwapend, omdat er binnen het eigen korps nog mensen zijn die loyaal zijn aan Bouterse. Dat geeft een indicatie hoe rumoerig en onvoorspelbaar de situatie zou kunnen zijn. Dan proberen ze een nieuwe coup te voorkomen”, schetst Brewster. „Laten we hopen dat het niet rumoerig wordt, want in principe heeft Bouterse zijn achterban opgeroepen geen gekke dingen te doen.”

Volgens Brewster is Suriname nu juist gebaat bij rust, en moet er „gefocust worden op eenheid” in het land. „Zolang dit proces doorgaat, is het een trauma en houdt het Suriname in een houdgreep.”

Het instituut herhaalde andermaal dat het de veroordeling van Bouterse ziet als een komma, niet als een punt. Op woensdag 20 december 2023 oordeelde het Surinaamse Hof van Justitie dat Bouterse ook in hoger beroep werd veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege zijn rol bij de Decembermoorden in 1982.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer