BinnenlandKernenergie

Raad Borsele unaniem akkoord met voorwaarden voor komst kerncentrales

De gemeenteraad van Borsele steunt unaniem de voorwaarden die een groep inwoners verbindt aan de komst van negen grote energietransitieprojecten in de Zeeuwse gemeente, waaronder twee kerncentrales. De raad nam donderdagavond alle negenendertig punten ongewijzigd over.

Jan Dirk van Scheyen
12 January 2024 08:28Gewijzigd op 12 January 2024 08:35
De huidige kerncentrale in Borssele. beeld ANP, Marcel Antonisse
De huidige kerncentrale in Borssele. beeld ANP, Marcel Antonisse

De zes fracties in de Borselse gemeenteraad complimenteerden de Borselse Voorwaarden Groep (BVG), een gezelschap van honderd inwoners. Zij hebben, met ondersteuning van lokale experts, de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales plus acht andere grootschalige energieprojecten onder de loep genomen.

De voorwaarden waaraan deze projecten volgens de BVG moeten voldoen om de leefbaarheid en het landschap in Borsele te beschermen, stonden op de raadsagenda. De groep wil bijvoorbeeld een nulmeting in de gemeente. Aan de hand daarvan zou moeten worden vastgesteld of Borsele straks „stopcontact van Nederland” wordt, in de woorden van Bert Smits, raadslid van de Lokale Partij Borsele.

Meerdere fracties in de raad vonden dat de gemeente bij het uitvoeren van deze nulmeting de regie in handen moet houden. Die moet zeker niet alleen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) worden gedaan. Verantwoordelijk wethouder Kees Weststrate (SGP/ChristenUnie) steunde die opvatting.

Zware delegatie

Als de voorwaarden straks aan de Tweede Kamer worden aangeboden, mag dat best gebeuren met enig vertoon, zodat ‘Den Haag’ er niet omheen kan, vonden alle fracties. Dat wil zeggen: er moet een zware delegatie komen, die bestaat uit alle leden van de BVG, de gemeenteraad en het college van B en W.

Raadslid Smits zei te hopen dat de voorwaarden helpend zijn bij het behouden van de leefbaarheid binnen de gemeente. Volgens hem wijst onderzoek uit dat inwoners van Borsele de gelukkigste van Zeeland zijn. „Laten we er met deze voorwaarden voor zorgen dat ze dat straks ook nog zijn wanneer deze negen energieprojecten zijn gerealiseerd.” Volgens Henk van Hartingsveldt (SGP/ChristenUnie) is „deze historische proeve van intensieve burgerparticipatie” nog maar het begin.

Een inspreker, BVG-lid Ruben Vermeule, liet voorafgaand aan de vergadering doorschemeren dat „een aantal voorwaarden inmiddels al door EZK de nek zijn omgedraaid”. Hij zei van een ambtenaar van dat ministerie te hebben gehoord dat het koelwater van de nieuwe kerncentrales straks bij het strandje De Kaloot in de Westerschelde zal worden geloosd. Dat gebied is vanuit natuuroogpunt kwetsbaar. In de Borselse voorwaarden staat duidelijk dat het koelwater verderop in zee moet worden geloosd, niet in de Westerschelde; dat is Natura 2000-gebied. De BVG stelt tegen de komst van grote koeltorens te zijn om de nieuwe centrales mee te koelen.

De gemeenteraad was ook unaniem in haar wens dat de BVG in een verdere aanloop naar de eventuele bouw van de nieuwe kerncentrales betrokken blijft. De centrales zouden, als alles doorgaat, in 2035 gebouwd moeten zijn.

Meer over
Kernenergie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer