Binnenland
Vijf aanhoudingen voor beroven scholieren in Amsterdam-Zuid

De politie heeft vijf verdachten aangehouden voor het beroven van scholieren op straat in Amsterdam. De straatroven gebeurden de afgelopen maanden rondom verschillende scholen in Oud-Zuid. De politie denkt dat er mogelijk meer scholieren slachtoffer zijn geworden.

ANP

„De verdachten zouden slachtoffers onder druk zetten door hen ter plekke een ‘tikkie’ te laten betalen. In sommige gevallen zijn er schoenen, jassen, telefoons en AirPods gestolen”, zo meldt de politie. In totaal zou er voor duizenden euro’s buit zijn gemaakt, blijkt uit het onderzoek van de politie.

Nadat ouders aangifte hadden gedaan, kon de politie afgelopen week vijf verdachten aanhouden, van wie er drie minderjarig zijn. Ook zijn drie van de verdachte meisjes gebruikt als geldezel. Dat is iemand die zijn rekening door criminelen laat gebruiken voor bijvoorbeeld het witwassen van geld. Het onderzoek gaat door en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Volgens de politie is het onder druk zetten van slachtoffers om een betaalverzoek meteen te betalen een nieuw fenomeen. „De politie vindt deze werkwijze ronduit brutaal en wil jonge mensen en ouders hiervoor waarschuwen.” Ook roept de politie jongeren op om erover te praten als ze slachtoffer zijn geworden, bijvoorbeeld met ouders, school of slachtofferhulp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer