Kerk betaalt in 2024 fors minder voor energie bij collectief
Kerken die zijn aangesloten bij het inkoopcollectief Energie voor Kerken (EvK) betalen in 2024 tot drie keer minder voor gas en elektra als in ‘rampjaar’ 2023.
Dat blijkt uit de tarieven die het inkoopcollectief voor elektriciteit en gas in december bekendmaakte.
De kale tarieven die aangesloten kerken in 2024 moeten betalen zijn voor elektriciteit 0,15 euro (enkel tarief) en voor gas 0,58 euro (kleinverbruik) en 0,55 euro (grootverbruik). In 2023 waren deze tarieven respectievelijk 0,50, 2,16 en 2,09 euro. Dat is ruim drie keer zo hoog als in 2024.
Boven dit kale tarief moeten de kerken energiebelasting betalen. Deze energieheffing is voor elektriciteit iets lager dan in 2023 (10,9 eurocent per kWh in plaats van 12,6) en voor gas juist hoger (58 eurocent per m3 in plaats van 49). Grootverbruikers betalen voor hogere gebruiksschijven lagere belastingpercentages. Over de som van energietarief en energiebelasting betalen kerken, net als huishoudens, 21 procent btw.
Voordeel
EvK werkt met projecten met een looptijd van drie jaar. Voor de huidige periode –2023 tot en met 2025– schreven zich ongeveer 2000 deelnemers in met in totaal zo’n 8000 aansluitingen. Energiebureau Hellemans Consultancy voert voor EvK de onderhandelingen uit met energieleveranciers.
In 2023 ging dat mis: kerken waren dat jaar vier keer zo duur uit als in 2022. Doordat de energieprijzen sinds de start van de oorlog in Oekraïne begin 2022 voortdurend stegen, kocht Hellemans pas in dat najaar, op de top van de markt, via leverancier Greenchoice energie in voor het jaar 2023.
Kerken besloten vervolgens tot drastische energiebesparende maatregelen, zoals het laten vervallen van kerkdiensten of het verlagen van de temperatuur. Ze hoopten daarmee tot 30 procent te besparen op energieverbruik. Greenchoice besloot daarop de kerken niet vast te pinnen op de hoeveelheid gas en elektra waarvoor ze hadden getekend.
Uitgestapt
Na het debacle van 2023 bood EvK de kerken de mogelijkheid om tussentijds uit te stappen. Omdat kerken met EvK geen contract, maar alleen een commitmentverklaring hadden getekend, maakte EvK juridisch geen kans om boetes te innen bij kerken die tussentijds uitstapten.
De gereformeerde gemeente (gg) te Veen maakte gebruik van het aanbod van EvK. Voor de gemeente was daarmee „de kou uit de lucht”, zegt penningmeester Johan van Nordennen desgevraagd. In 2023 betaalde de gemeente de afgesproken energieprijzen van het collectief, maar vanaf 2024 kiest ze weer voor een eigen contract. De financiële schade bleef in 2023 beperkt doordat de gemeente dat jaar bezig was met de bouw van een nieuwe kerk. De zonnepanelen op het dak daarvan brachten in 2023 al het nodige op.
Hoeveel gemeenten er net als de gg Veen tussentijds zijn uitgestapt, weet Van Nordennen niet. De adviseurs van Hellemans Consultancy waren donderdag niet bereikbaar voor commentaar.