Binnenland
Rijkswaterstaat verwerpt kritiek over waterpeil in Markermeer

Rijkswaterstaat heeft de waterstand op het Markermeer en het IJsselmeer in afgelopen najaar op het voor de meren afgesproken winterpeil gebracht. Dat de waterstand daarna weer flink is gaan stijgen, waardoor er nu veel wateroverlast is rond met name het Markermeer, komt door het slechte weer met veel wind en regen en achtereenvolgende hoogwaterstanden op de grote rivieren. Zo reageert de waterbeheerder op kritiek van omwonenden van het Markermeer, die zeggen dat Rijkswaterstaat het waterpeil ten onrechte hoog heeft laten staan na de zomer.

ANP

Vorig voorjaar verhoogde Rijkswaterstaat het peil van het IJsselmeer extra om een buffervoorraad op te bouwen voor als het weer extreem droog zou worden in de zomer. Waterschappen rond het IJsselmeer hebben het zoete water dan nodig om de gevolgen van een neerslagtekort in hun gebied te kunnen opvangen. Het IJsselmeer is ook een drinkwaterreservoir. Volgens verschillende omwonenden van het Markermeer en nautisch bedrijf Waterland Yacht in Monnickendam verzuimde de waterbeheerder in het najaar om het peil weer te verlagen, ondanks waarschuwingen dat het daardoor „wachten op een overstroming” zou zijn.

Rijkswaterstaat stelt dat op 1 augustus al begonnen is met het laten dalen van het waterpeil. Op 1 oktober stonden IJsselmeer en Markermeer op 30 centimeter beneden NAP, zoals in het protocol beschreven staat, aldus een woordvoerder. Halverwege oktober was de waterstand 35 centimeter beneden NAP. Maar toen begon ook een regenperiode die heel lang heeft geduurd. Harde wind uit een ongunstige richting stuwde het water uit de Waddenzee vaak op tegen de Afsluitdijk, waardoor spuien van water uit de meren niet mogelijk was.

Het weer in combinatie met veel waterafvoer uit de IJssel heeft ervoor gezorgd dat de waterstand in het IJsselmeer en het Markermeer nu al wekenlang zeer hoog is en overlast veroorzaakt in buitendijkse gebieden. De vooruitzichten voor de komende week zijn volgens Rijkswaterstaat gunstig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer