Jeroen Kijk in de Vegte spreekt teksten voor Kamp Amersfoort in
Presentator Jeroen Kijk in de Vegte heeft zijn stem geleend aan de audiotour van het vernieuwde Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Hij heeft zowel de Nederlandse als de Engelse audiotour door het kamp ingesproken. De bezoekers kunnen die vanaf 13 januari horen. De grootvader van Kijk in de Vegte zat tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen in het kamp, voordat hij als dwangarbeider naar Duitsland werd afgevoerd.
De expositie in Kamp Amersfoort is ingrijpend veranderd. Om de collectie inclusiever te maken is het museum nu ingericht aan de hand van tien groepen gevangenen die in Amersfoort opgesloten zaten tijdens de oorlogsjaren. Het gaat dan bijvoorbeeld om Joodse gevangenen, geestelijken, beroepsgroepen die georganiseerd verzet pleegden zoals artsen of politiemannen, gijzelaars of Russische krijgsgevangenen.
Ook is er, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het NIOD (kenniscentrum over onder meer oorlogen en de Holocaust), een nieuwe wisseltentoonstelling samengesteld met als titel ‘Gedwongen’. Met deze toevoeging aan de collectie wil het Nationaal Monument meer aandacht besteden aan de half miljoen Nederlandse mannen die tussen 1942 en 1945 als dwangarbeider werden ingezet in de Duitse industrie. Zij moesten de Duitse arbeiders vervangen die dienst deden aan het front.
Mannen die probeerden aan de verplichte Arbeitseinsatz te ontkomen, werden onder meer in Kamp Amersfoort opgesloten en alsnog op transport naar Duitsland gezet. Zo’n 30.000 mannen overleefden de slechte leef- en werkomstandigheden, besmettelijke ziekten en geallieerde bombardementen niet. „Het verhaal van deze dwangarbeiders is decennialang onderbelicht gebleven”, stelt directeur Micha Bruinvels. In de nieuwe tentoonstelling vertellen voormalig tewerkgestelden over hun ervaringen aan de hand van persoonlijke voorwerpen, memoires, foto’s en audioverhalen.