Friesland kan Woudagemaal weer uitzetten
Wetterskip Fryslân gaat het Ir. D.F. Woudagemaal zondag weer uitschakelen. Het monumentale en oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld draaide sinds november vorig jaar al voor de vierde keer mee om overtollig water uit de provincie te malen. Het 103 jaar oude gemaal wordt pas ingeschakeld als het echt noodzakelijk is, want de bediening vergt veel menskracht, aldus het waterschap.
De waterstand in de Friese vaarten, meren en kanalen is gedaald. Daarom is het waterschap zaterdag begonnen met het verlagen van het waterpeil in de polders. Water werd daar vastgehouden om de waterstand in de vaarten en meren niet nog verder te laten oplopen. Het verlagen van het peil gebeurt met stuwen en schuiven. Als het water in de polders is gezakt, gaat het schap de acht wateropvanggebieden die sinds donderdag waren ingezet, leegmalen.
Volgens waterschap Rivierenland dalen de zeer hoge waterpeilen op het Merwedekanaal en de Linge ook. Sluizen kunnen wat verder open, maar de pompen en gemalen blijven volop aan het werk. Over een paar dagen passeert een nieuwe hoogwatergolf het kletsnatte gebied. Gunstig is dat het de komende dagen niet of nauwelijks gaat regenen, anders zou het waterpeil nog sneller stijgen.
Alle waterschappen verwachten dat een aantal droge dagen gunstig is voor overtollig water dat overal op het land staat. Volgelopen uiterwaarden en buitenpolders kunnen leegstromen en schappen kunnen volop malen om water weg te werken. Dat maakt ondergelopen gebieden gevaarlijk voor schaatsers als er ijs komt: er kan ruimte tussen de ijsvloer en het water ontstaan. In beken, sloten en riviertjes kan het water snel stromen door bemaling en dat maakt de ijsvloer onbetrouwbaar. De schappen willen daarnaast niet dat schaatsers overal op doorweekte dijken gaan lopen en zo schade veroorzaken.