Hoe kreeg storm Henk zijn naam?
Henk, de eerste storm van 2024, is uitgeraasd. Hoe komt een storm eigenlijk aan zijn naam?
Waarom krijgen stormen ook alweer een naam?
Door stormen een naam te geven, wil het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) mensen bewuster maken van gevaarlijk weer. Een naam geeft de storm herkenbaarheid. Daardoor bereikt communicatie erover mensen makkelijker. Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat naamgeving van stormen mensen ertoe aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen.
Welke stormen krijgen een naam?
Stormen krijgen een naam wanneer het KNMI code rood of oranje afgeeft voor windstoten. In uitzonderlijke gevallen kan een storm ook een naam krijgen bij code geel, bijvoorbeeld als een storm in Groot-Brittannië ook in Nederland voor onstuimig weer zorgt.
Hoe is de naamgeving van stormen geregeld?
Een netwerk van Europese Nationale Meteorologische Diensten (Eumetnet) is bezig met de ontwikkeling van een systeem met stormnamen voor heel Europa. Het KNMI heeft zich daar in 2019 bij aangesloten. Op dit moment zijn er vijf groepen actief. Nederland, Groot-Brittannië en Ierland vormen samen de westgroep. Het KNMI heeft zich bij die twee landen aangesloten omdat in Nederland de meeste stormen uit het westen komen.
De vijf groepen komen ieder jaar bij de start van het stormseizoen in september met een eigen lijst van namen op alfabetische volgorde. De groep die een storm het eerst registreert, mag hem een naam geven. In eerdere jaren werden afwisselend mannelijke en vrouwelijke namen gebruikt. Die regel is dit seizoen losgelaten.
Wie bepaalt welke namen op de lijst komen?
In Groot-Brittannië en Ierland kan iedereen suggesties voor namen insturen, waaruit de populairste inzendingen worden geselecteerd. In Nederland heeft het KNMI een lijst opgesteld. Dit jaar werd het publiek daar voor het eerst bij betrokken: opendagbezoekers konden in 2022 suggesties inzenden. De naam van storm Gerrit, die vorige week met name in het Verenigd Koninkrijk huishield, was een eerbetoon aan voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Naast Gerrit en Henk zijn de namen Babet, Elin, Olga, Walid en Piet door Nederlanders ingebracht; de laatste herinnert aan de in 2022 overleden weerman Piet Paulusma.
Niet alle namen kunnen op de lijst komen: om te voldoen aan internationale afspraken van het National Hurricane Center in Miami zijn er geen stormnamen met de letters Q, U, X, Y en Z.