Binnenland
Gedeputeerde Utrecht vraagt meer steun van Rijk voor asielopvang

Het Rijk kan meer doen voor gemeenten die zich samen met de provincies inspannen om voor het gewenste aantal statushouders huisvesting te regelen en voldoende plekken voor asielopvang. „Daarbij verwachten we structurele ondersteuning van het Rijk voor ons zogeheten kansenmakersteam, dat is opgezet om de 26 Utrechtse gemeenten en provincie te helpen bij het creëren van plekken voor asielopvang en huisvesting van statushouders. Dit financieren we nu zelf”, zegt de Utrechtse gedeputeerde Rob van Muilekom (asiel en migratie).

ANP

Hij zegt dat de provincies de wettelijke taak hebben toe te zien op de huisvesting van statushouders en dat hij die zo goed mogelijk probeert in te vullen. De Utrechtse gemeenten liggen samen redelijk goed op koers bij het huisvesten van statushouders. De totale opgave voor de tweede helft van 2023 was het regelen van huisvesting voor 1778 vergunninghouders. Op de peildatum van 14 december moest er nog voor 731 mensen een woonplek worden geregeld. „Als de gemeenten samen doorgaan in het tempo dat ze tot nu toe hebben aangehouden in de huidige taakstellingsperiode, zou je cijfermatig uitkomen op een realisatie van 86 procent van de taakstelling. Dat is exclusief de opgelopen achterstand in het verleden.”

De gedeputeerde is positief over de inzet van de Utrechtse gemeenten om betaalbare huisvesting te realiseren voor diverse doelgroepen, waaronder vergunninghouders. „We willen ook snel flexwoningen plaatsen voor de brede groep woningzoekenden en daarbij werken we goed samen met het Rijk.” Tegelijkertijd vindt hij ook dat het Rijk wel wat meer kan terugdoen voor die gemeenten. Daarbij denkt hij onder meer aan het versoepelen van procedures voor het creëren van permanente en/of tijdelijke woningbouw.

Van Muilekom vindt het ook belangrijk dat het voor asielzoekers en statushouders makkelijker wordt om te gaan werken. „Initiatieven die daarop gericht zijn, zou het Rijk meer kunnen ondersteunen. Kansrijke asielzoekers moeten in ieder geval zo snel mogelijk de taal leren, sociale begeleiding krijgen en snel aan het werk kunnen. Dat is de beste weg om snel en goed te kunnen integreren in de samenleving. Wij vragen het Rijk dan ook goed te kijken naar het arbeidsprofiel van de statushouders, zodat dit aansluit bij de werkgelegenheid in de gemeente waar de statushouder aan wordt gekoppeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer