Brinkhorst: Dienstenrichtlijn geen sociale dumping
Minister Brinkhorst van Economische Zaken bestrijdt dat de Europese Dienstenrichtlijn leidt tot „sociale dumping". Volgens hem vreest de FNV ten onrechte voor uitholling van arbeidsvoorwaarden en verslechtering van arbeidsomstandigheden.
De D66-bewindsman zei donderdag tijdens overleg in de Tweede Kamer dat de FNV op problemen wijst die „feitelijk en aantoonbaar onjuist zijn". Door de dienstenrichtlijn mogen bijvoorbeeld Engelse werknemers niet langer werken dan collega’s van een Nederlands bedrijf, waarmee het concurreert.
Volgens Brinkhorst zet de dienstenrichtlijn de zogeheten detacheringsrichtlijn niet buiten spel. Daardoor gelden de wettelijke regels over arbeidstijden van ons land. Bovendien bepaalt de Wet arbeidsvoorwaarden grensoverschrijdende arbeid dat de Nederlandse CAO moet worden toegepast.
Ook het beeld dat Poolse glazenwassers op wankele ladders hier hun werk kunnen doen, terwijl Nederlandse bedrijven moeten zorgen voor veilige liften, klopt volgens Brinkhorst niet. Gezondheids-, veiligheids-, en hygiënevoorschriften vallen buiten het „land van oorsprong beginsel”. Ook een Pools bedrijf is daardoor aan Nederlandse regels gebonden en heeft dus geen concurrentievoordeel, aldus de minister.
Brinkhorst bestreed ook dat Maltezer taxichauffeurs hier hun werk kunnen doen zonder het vereiste examen. De transportsector valt buiten de dienstenrichtlijn en bovendien is het examen gekoppeld aan de vergunning om met een taxi te rijden.
Volgens de minister van Economische Zaken bevordert de dienstenrichtlijn internationale concurrentie en blijkt uit studies dat dit goed is voor de economie.