Inhuur externen is grootste inkoopuitgave van gehandicaptenzorg
Door het aanhoudende personeelstekort gaven gehandicaptenorganisaties niet eerder zoveel uit aan inhuur van arbeidskrachten als vorig jaar. De uitgaven voor personeel dat niet in loondienst werkt, steeg in 2022 met bijna de helft naar 800 miljoen euro, meldt Intrakoop. De inkoopcoöperatie van de zorg verwacht niet dat het dit jaar anders zal zijn, maar daar zijn nog geen volledige cijfers van bekend.
De totale personeelskosten besloegen bijna driekwart (73 procent) van de totale lasten van de gehandicaptenzorg. En de inhuur van externen maakte daar een groot deel van uit. Een ontwikkeling die volgens Intrakoop al een paar jaar speelt, maar het is nu voor het eerst de grootste inkoopuitgave van gehandicaptenorganisaties.
De totale bedrijfslasten namen in 2022 toe met 5,9 procent naar in totaal 10,6 miljard euro. Dat komt vooral door de toegenomen personeelskosten.
Waar de gehandicaptenzorg verder mee kampt, is een hoog verzuimpercentage. Dat steeg naar 8,8 procent en is een van de hoogste verzuimcijfers in de zorg. „Met dit verzuim gaat een kostenpost van naar schatting 600 miljoen gepaard”, zegt directeur-bestuurder Ruud Plu van Intrakoop.
Plu noemt de vermogenspositie voor de gehandicaptenzorg ondanks alles toch solide. Al spreekt hij wel van een ernstige ontwikkeling „wat betreft de beschikbaarheid en bekostiging van personeel, de belangrijkste pijler onder deze zorg”.
Intrakoop zegt dat de financiële resultaten in de gehandicaptenzorg over de gehele linie onder druk staan. Het nettoresultaat van de sector nam met twee derde af tot 78 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 229 miljoen euro. En het aantal organisaties dat rode cijfers noteerde, steeg van 17 naar 34. De totale omzet liep op tot 11,1 miljard euro, een stijging van 4,1 procent.
Voor de analyse keek Intrakoop naar 131 jaarverslagen van organisaties in de gehandicaptenzorg met een omzet van 1 miljoen euro of meer.