Diaspora Instituut ziet vonnis Bouterse als komma, geen punt
De beslissing om oud-president Desi Bouterse definitief te veroordelen tot twintig jaar cel maar hem niet direct gevangen te nemen betekent „een komma, geen punt”. Dat zegt John Brewster, voorzitter van het Diaspora Instituut Nederland (DIN), in reactie op het eindvonnis van het Surinaamse Hof van Justitie. Dat bepaalde woensdag dat Bouterse ook in hoger beroep veroordeeld is voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982.
„Deze uitspraak lag in de lijn der verwachting. Maar de sentimenten die vandaag en eerder speelden, hadden ook te maken met zijn mogelijke gevangenneming. Die is nu uitgesteld, en daarmee is mogelijk ook het onrust zaaien vertraagd”, zegt Brewster namens de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Daarmee is de zaak nog niet helemaal afgerond, zegt hij. „Hoe sterk is de uitvoering van het vonnis en de democratie nu?”, vraagt hij zich hardop af. „Pakken ze nu door of zwichten ze voor eventuele maatschappelijke onrust?”
De voorzitter sprak na de uitspraak met een aantal Surinamers en velen noemen het vonnis volgens hem „een sluitstuk van een zeer pijnlijk proces”. „Suriname blijkt dus een democratie te zijn, waar de rechterlijke macht niet zwicht voor iemand met geld en macht. De rechter heeft echt naar de feiten gekeken en niet naar de persoon.”