Ook Gelderland positief over Europese plannen voor de wolf
Een minder strikte bescherming voor de wolf, zoals de Europese Commissie wil, is „een forse stap in de goede richting”, zo vindt de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB). Zoet reisde eerder zelf naar Brussel om aandacht te vragen voor de zorgen over de wolf in Gelderland.
„We zijn blij voor de bezorgde inwoners in Gelderland”, reageert Zoet op het plan van Europa. De Europese Commissie wil een verdrag wijzigen. De wolf zou niet meer als ‘strikt beschermd’, maar alleen nog als ‘beschermd’ moeten worden aangemerkt. Het zou het makkelijker maken om de wolf te verjagen of af te schieten, iets wat gezien de beschermde status van de wolf nu nog nauwelijks mogelijk is.
„Dit gaat ons helpen om grenzen te stellen aan de wolf in Gelderland en Nederland”, zegt Zoet. Het plan „ondersteunt” volgens hem het Gelderse beleid. Onlangs kondigde Gelderland aan dat de wolf in de provincie sneller afgeschoten kan worden, namelijk als het dier twee keer langs een wolfwerend hek komt en een dier aanvalt. De provincie had het toen over „oplossingen die zich juridisch nog moeten bewijzen”.
De Gelderse gemeente Nunspeet ziet het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf te verlagen ook als „een stap in de goede richting”. De gemeente verwacht dat de provincie Gelderland het signaal oppakt om zich nader te laten adviseren over toekomstige beheersmaatregelen „gericht op een aanvaardbare wolvenpopulatie in onze omgeving”.
Nunspeet vroeg de provincie in september toestemming om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijke gebied ten westen van het dorp Elspeet. In die buurt zit een wolvenroedel. De laatste maanden zijn er veel schapen gedood in de omgeving. Inwoners zijn volgens de gemeente bezorgd en soms ook angstig. Nunspeet kreeg nog geen toestemming om wolven af te schieten, want tot nu toe is dat strikt verboden, behalve als het om een probleemwolf gaat die telkens terugkeert. De gemeente hoopt nu dat Gelderland met maatregelen komt. „Zo kunnen we samen toewerken naar een goede balans tussen natuurwaarden en een veilige leefomgeving.”