Campagne voor aandacht voor nare jeugdervaringen
Bijna de helft van de jongeren die nare jeugdervaringen hebben gehad, durft daar niet over te praten. Het gaat dan om het verliezen van een ouder, gepest zijn, een vechtscheiding van de ouders, emotionele verwaarlozing, armoede of verslaving in het gezin. Volwassenen willen deze jongeren veelal graag tot steun zijn, maar weten lang niet altijd hoe.
Dat baseert Gezonde Generatie, een samenwerkingsverbond van gezondheidsfondsen, op de uitkomsten van een onderzoek onder 1600 Nederlanders, uitgevoerd door Market Response. De 22 aangesloten fondsen beginnen nu de campagne Offline Influencers, waarmee ze iedereen erop willen wijzen dat je problemen van anderen heus niet meteen hoeft op te lossen, maar gewoon met aandacht al een hoop kunt bereiken.
„Kinderen die een stapeling van ingrijpende ervaringen meemaken, hebben op latere leeftijd een verhoogd risico op psychische stoornissen zoals depressies, angststoornissen en verslaving, maar ook kanker, diabetes of obesitas”, zegt Gezonde Generatie. „Oprechte aandacht kan jongeren beschermen tegen negatieve gevolgen van schadelijke stress”, houdt Mariëlle Dekker, directeur van de Augeo Foundation voor veilig opgroeien van kinderen, mensen voor.
„Blijf jezelf, geef een kind aandacht of steun op een manier die bij jou past. Dat kan een luisterend oor zijn, een compliment geven of even afleiding bieden door samen iets te ondernemen. De optelsom van deze kleine dingen kunnen een groot verschil maken”, zegt ze verder.