Binnenland
Rotterdammer opgepakt op verdenking terrorisme

De politie heeft donderdagmorgen in Rotterdam-Zuid een 57-jarige Rotterdammer opgepakt die door Denemarken en door Duitsland wordt gezocht in een onderzoek naar terrorisme. Dat liet een woordvoerder van de politie weten.

Redactie binnenland
De verdachten zouden aanslagen hebben willen plegen op Joodse instellingen. Foto: politie bij de Portugese Synagoge in Amsterdam. beeld ANP, Remko de Waal
De verdachten zouden aanslagen hebben willen plegen op Joodse instellingen. Foto: politie bij de Portugese Synagoge in Amsterdam. beeld ANP, Remko de Waal

De man is officieel aangehouden op verzoek van Duitsland. De politiezegsman laat weten dat de twee landen een gezamenlijk onderzoek hebben lopen waarin de verdachte voorkomt.

De Deense autoriteiten meldden eerder op donderdag dat bij een antiterreuroperatie drie verdachten zijn opgepakt in Denemarken en dat ook iemand in Nederland in de boeien is geslagen. Het viertal wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag. Alle vier de verdachten zouden nauwe banden hebben met de militaire tak van Hamas.

Verboden bende

Volgens Deense media zijn de aanhoudingen verricht op meerdere plaatsen in het land. Er zou een link zijn met een verboden bende met de naam Loyal To Familia. Het is onduidelijk welke rol die groep speelde, maar volgens een expert van de Deense publieke omroep gaat het mogelijk om wapenleveranties. De Deense politie heeft dat niet bevestigd.

Het onderzoek zit nog in een vroeg stadium. De Deense autoriteiten zeiden snel te hebben ingegrepen omdat ze geen risico’s willen nemen. Premier Mette Frederiksen sprak tegenover persbureau Ritzau van een „zeer ernstige” situatie.

Bschadigd

Het dreigingsniveau in Denemarken wordt al jaren gezien als hoog. Het dreigingsbeeld staat op vier in een schaal van één tot vijf. Het risico zou onlangs nog verder zijn toegenomen doordat activisten dit jaar moedwillig korans hebben beschadigd, het heilige boek van de moslims.

De man die donderdagmorgen is opgepakt in Nederland is volgens justitie in Duitsland „al jaren lid van Hamas”. Het gaat om de Rotterdammer Nazih R., zo is bekendgemaakt door een aanklager aan het Bundesgerichtshof (GBA)

Wapenvoorraad

Justitie denkt dat de verdachte, Abdelhamid Al A., heeft geholpen bij het aanleggen van een wapenvoorraad in de Duitse hoofdstad Berlijn waarmee een aanslag gepleegd kon worden op Joodse instellingen in Europa. Nazih R. zou samen met ene Mohamed B. in oktober van dit jaar meerdere pogingen gedaan hebben om die wapens op het spoor te komen. Ze werden daarbij geholpen door de vierde verdachte die in de boeien is geslagen: Ibrahim El-R.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kan niets zeggen over deze zaak en wijst erop dat het een lopend onderzoek is. Er is ook nog niets bekend over de eventuele overlevering van de man aan Duitsland. De politie in Rotterdam verwijst door naar de Duitse collega’s, die niet bereikbaar waren voor een toelichting.

Blootgelegd

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat de terreurverdachten die zijn aangehouden in Denemarken aanslagen wilden plegen uit naam van Hamas. Volgens de minister-president heeft de Israëlische inlichtingendienst Mossad vernomen dat de Denen „Hamas-infrastructuur op Europese bodem” hebben blootgelegd.

Die bewering wordt vanuit Denemarken, Duitsland of Nederland vooralsnog niet bevestigd. De Deense autoriteiten meldden de aanhouding van vier verdachten in een terreuronderzoek. Het kantoor van Netanyahu spreekt in zijn verklaring van zeven aanhoudingen. Hoe dat verschil te verklaren is, is onduidelijk.

In Nederland waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) deze week dat er een „reële kans” is op een aanslag. Daarom is het dreigingsniveau verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel), het op een na hoogste niveau. Naar aanleiding van dat bericht schroefde de kerstmarkt in Valkenburg de beveiliging op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer