Gemeente Terschelling wil vertrekkende burgemeester direct kwijt
De gemeenteraad van Terschelling wil dat burgemeester Caroline van de Pol zo snel mogelijk vertrekt. Tijdens de extra raadsvergadering van donderdagavond, waarin onder meer de positie van de al langer onder vuur liggende Van de Pol werd besproken, kwam het bericht binnen dat de 61-jarige VVD-politica is voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Noord-Hollandse gemeente Castricum. De partijen in de raad van Terschelling zeiden zich hierdoor geschoffeerd te voelen.
Ze namen daarop unaniem een motie aan waarin de Friese commissaris van de Koning, Arno Brok, wordt opgeroepen om Van de Pol zo snel mogelijk te vervangen door een waarnemend burgemeester. De vijf partijen in de raad vinden dat de verhoudingen met Van de Pol door haar handelen „verstoord” zijn en zeggen zich zorgen te maken om de „continuïteit” van het dagelijks bestuur. Het is de bedoeling dat Van de Pol komend voorjaar wordt aangesteld in Castricum.
Van de Pol werd tijdens de raadsvergadering op Terschelling een paar keer gebeld, wat steeds leidde tot een schorsing. Het bleek te gaan om telefoontjes van de vertrouwenscommissie uit Castricum, met de mededeling dat ze daar is voorgedragen als burgemeester. Ze verliet uiteindelijk de vergadering, die daarna zonder haar nog uren doorging. De raadsleden willen dat Van de Pol zo snel mogelijk haar functie neerlegt.
De gemeente Terschelling kampt al ruim een jaar met een bestuurs- en vertrouwenscrisis, die begon met een discussie rond het evenementenbeleid op het Friese eiland. De raad riep Brok begin dit jaar via een motie op om Van de Pol te laten ontslaan. Omdat een deel van de gemeenteraad toen niet aanwezig was, werd die motie echter niet uitgevoerd.
Wel kwam er een plan van aanpak om, onder meer via mediation, de verhoudingen tussen de raad en het college van burgemeester en wethouders te herstellen. Donderdagavond werd dat in een extra raadsvergadering geëvalueerd. Het telefoontje uit Castricum aan Van de Pol, voor iedereen in de zaal hoorbaar omdat de burgemeester vergeten was haar telefoon op stil te zetten, zorgde voor een opzienbarende plottwist. Een motie waarin het vertrouwen in het hele college wordt opgezegd, kreeg net geen meerderheid (5-6).