Binnenland

Rotterdamse raad boos: informatie over fraude kwam veel te laat

De Rotterdamse gemeenteraad is geschokt over hoe de informatie over mogelijke fraude door ambtenaren bij Stadsontwikkeling met hen is gedeeld. Coalitie en oppositie zijn boos dat ze berichten over de mogelijke onregelmatigheden in de krant moesten lezen, terwijl die al maanden bekend waren bij het stadsbestuur.

ANP
14 December 2023 12:36Gewijzigd op 14 December 2023 12:51

Afgelopen week werd bekend dat de gemeente forensisch onderzoek laat doen naar mogelijke fraude naar aanleiding van berichtgeving door de NRC. In aanloop naar het onderzoek is al een betrokken ambtenaar geschorst. Van ambtenaren die aan de bel trokken over mogelijke onregelmatigheden, zou het arbeidscontract niet zijn verlengd.

Het zou gaan over onder meer onjuiste facturen, opdrachten die waren betaald maar niet uitgevoerd, en offertes die pas na het werk werden ingediend. Een installatiebedrijf dat 26 opdrachten kreeg van de geschorste ambtenaar zou een kwart miljoen euro hebben betaald aan twee bedrijfjes die de 67-jarige ambtenaar in zijn vrije tijd runde.

De raadsleden botsten met het college en bestookten B en W met een spervuur aan vragen. „Waarom is pas na maanden na de bekendwording van de informatie die met ons gedeeld? Moesten ambtenaren die aan de bel trokken, de zaak laten rusten? Hoe kan het zijn dat Rotterdam jarenlang het procesmanagement van de asbestsanering van museum Boijmans Van Beuningen liet doen door een eenmanszaak geleid door een 82-jarige vrouw?”, vroegen de PvdA, PvdD en de SP.

Ook de coalitiepartijen zijn ontstemd. „Alweer een schandaal, het lijkt erop dat er een loopje is genomen met de regels. Het neigt naar vriendjespolitiek. Topambtenaren horen het goede voorbeeld te geven”, aldus Leefbaar-raadslid Ingrid Coenradie. Coalitiegenoot DENK wil weten of het zo is dat van ambtenaren, die aan de bel trokken, de arbeidscontracten niet zijn verlengd.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb ontstak in woede over het woord vriendjespolitiek. „Ik werp het verre van me en vind het echt schandalig dat mevrouw Coenradie mij hier beschuldigt van vriendjespolitiek. Ik vind dat een valse aantijging en eis dat u het terugneemt.” Dat deed ze niet.

Wethouder Maarten Struijvenberg (financiën) heeft naar eigen zeggen „met een knoop in mijn maag” de NRC gelezen. „Als uit het onderzoek blijkt dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden, dan gaan we dat aanpakken”, beloofde hij aan de raad. Het verwijt dat het college traag was met de informatievoorziening deelde hij niet.

Het is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek klaar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer