Binnenland
Burgemeester Westerwolde in Kamer om meer locaties statushouders

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is woensdag aanwezig bij het debat over de verkiezingsuitslag in de Tweede Kamer. Velema wil daar de landelijke fractievoorzitters vragen om, los van de formatie, hun bestuurders „in het land op te roepen de beschikbare locaties voor statushouders vrij te geven”.

ANP

„Wij hebben uw hulp nodig!”, schreven de burgemeester en wethouders van Westerwolde dinsdag al in een brief aan de fractievoorzitters. „Ongeacht of uw fractie deelneemt aan de formatiegesprekken en los van uw opvatting over instroombeperking.”

Momenteel zitten bijna 16.000 statushouders vast in de asielopvang, zo’n kwart van alle bewoners van de asielcentra in Nederland, staat in de brief. „Zolang die mensen daar gedwongen moeten blijven, blijft Ter Apel overbelast.” Er zijn wel tijdelijke opvanglocaties, maar andere gemeenten geven geen toestemming om die locaties te blijven gebruiken en ook provincies doen te weinig, aldus de bestuurders van Westerwolde.

Het college noemt de huidige wijze van opvang, met reguliere opvang, nood- en crisisopvang, een „slijtageslag”. „Bij het grote publiek staan vooral de beelden van de overvolle velden in 2022 voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel op het netvlies gebrand. In 2023 is dat grasveld ingeruild voor de koude stenen vloer binnen de muren van het centrum. Wij hebben met zijn allen de plicht om de morele ondergrens te bewaken dat we mensen die in ons land om bescherming vragen, niet buiten in de kou te laten slapen.”

De landelijke politieke discussie gaat veelal over een mogelijke asielstop, merkt het college. „Tegelijkertijd is die instroom er nog wel en moeten we de mensen die naar ons land vluchten voor oorlog en geweld op een fatsoenlijke en humane manier opvangen.”

De Inspectie Justitie en Veiligheid concludeerde vorige week dat de opvangsituatie in Ter Apel „onveilig en onhoudbaar” is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer