Hoogleraar Rotmans ziet niks historisch in ‘vrijblijvend’ akkoord
De Rotterdamse hoogleraar en duurzaamheidsexpert Jan Rotmans vindt het positief dat op de klimaattop in Dubai is afgesproken dat de wereld moet ‘wegbewegen’ van fossiele brandstoffen. Toch blijft hij kritisch: „Een echte historische doorbraak is dit zeker niet, daarvoor is de overeenkomst veel te vrijblijvend”, stelt hij in een reactie op X. De term „historisch” werd wel gebruikt door Eurocommissaris Wopke Hoekstra, die namens de EU de onderhandelingen voerde.
Rotmans is als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gespecialiseerd in duurzaamheid en transities. Een „transitie” is precies waarvoor wordt gepleit in het woensdag aangenomen akkoord. Dat vindt de hoogleraar een goede zaak, maar hij wijst er ook op dat „nergens vastgelegd staat hoe we dat moeten gaan doen”. Echt een succes „zou ik dat niet noemen”, schrijft Rotmans.
„Deze klimaattoppen zijn en blijven belangrijk om de aandacht op het klimaat te blijven vestigen, maar het zijn vooral rituelen, waar je niet te veel van mag verwachten, want de tegenstelling tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden is daarvoor te groot”, vervolgt hij. De uitkomst in Dubai had wel „nog een stuk slechter gekund” wat Rotmans betreft. Hij denkt dat het hiermee niet gaat lukken om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden of zelfs 2 graden te beperken. „Dat is en blijft teleurstellend, zeker omdat in de praktijk blijkt dat landen zich niet houden aan de gemaakte afspraken.”