Binnenland
Flexibele opvanglocatie in Hulst voor asielzoekers en Oekraïners

Hulst wil een flexibele opvanglocatie openen voor zowel asielzoekers als Oekraïense vluchtelingen, meldt de Zeeuwse gemeente dinsdag. De gemeente gaat ervan uit dat er op de beoogde locatie aan de Spoorweg plek zal zijn voor 100 asielzoekers en ongeveer 150 Oekraïners. „Maar dat is nog afhankelijk van waar precies behoefte aan is”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

ANP

De realisatie van de opvanglocatie zal ongeveer een jaar duren en tien tot maximaal vijftien jaar worden gebruikt. Daarna zou de opvanglocatie „ook nog voor andere doelgroepen” gebruikt moeten kunnen worden. De huidige crisisnoodopvang in Hulst, waar momenteel 35 asielzoekers verblijven, blijft tot de nieuwe locatie aan de Spoorweg klaar is in gebruik.

„We kunnen ons voorstellen dat er behoefte is aan uitleg en dat er vragen zijn”, meldt de gemeente. „Op dit moment hebben we enkel de locatie op het oog. Al het andere moeten we nog invullen.” Daarvoor gaat de gemeente in gesprek met onder anderen bewoners. Op woensdag 20 december is in het stadhuis aan de Grote Markt een inloopavond.

„Nederland heeft te maken met een groeiend aantal asielaanvragen van vluchtelingen uit de hele wereld”, meldt de gemeente op haar website. „Daarnaast blijft opvang nodig voor Oekraïense vluchtelingen door de nog steeds voortdurende oorlog. Alle Zeeuwse gemeenten nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om een deel van deze vluchtelingen op te vangen. Ook de gemeente Hulst doet dat.”

De Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman heeft de Zeeuwse gemeenten opgeroepen bij te dragen aan de opvang van vluchtelingen. Een provinciewoordvoerder laat weten dat de provincie daarover deze week nog nader contact heeft met de gemeenten.

Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis, die voorzitter is van de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten (VZG), laat weten dat ze zich achter de oproep van Polman schaart. Vermue zegt dat Zeeland op 1 januari 1479 plekken voor asielzoekers moet hebben. „En dat lukt met de aantekening dat veel plekken bestaan uit noodopvangplekken. Voor structurele plekken zijn de gemeenten nog in onderhandeling.”

Dinsdag werd ook bekend dat het college van burgemeester en wethouders in het Zeeuwse Terneuzen van plan is om de opvang van asielzoekers in de voormalige bibliotheek voorlopig over te dragen aan het COA. Dit wordt op 1 februari voorgelegd aan de gemeenteraad, waarna een besluit valt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer