Vissen op spiering in de Waddenzee blijft verboden
Vissen op spiering in de Waddenzee blijft verboden. De minister voor Natuur en Stikstof moet een nieuw besluit nemen over de vergunningen die aan vier spieringvissers waren verstrekt. Volgens de bestuursrechter in Utrecht is op dit moment onvoldoende aangetoond of spieringvisserij in de Waddenzee niet schadelijk is voor de Natura 2000-gebieden Waddenzee en IJsselmeer.
Vogelbescherming Nederland tekende bezwaar aan tegen de in 2021 afgegeven vergunningen. Het gaat niet goed met de spiering, maar ook niet met diverse kwetsbare vogelsoorten die spiering eten, zoals de aalscholver, de fuut en het nonnetje. Omdat de spieringstand steeds verder afneemt, is vissen op de soort eerder al in het IJsselmeer verboden. Sinds het bezwaar van de Vogelbescherming tegen spiering vissen op de Waddenzee zijn diverse tussenuitspraken gedaan, waardoor de spieringvisserij daar sinds september ook al verboden was. Dat blijft nu zo, totdat de minister een nieuw besluit heeft genomen.
Spieringen trekken van de Waddenzee naar het IJsselmeer om zich daar voort te planten. Jonge spieringen zwemmen weer terug. Daarvoor moeten ze nu nog de spuisluizen in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand en Den Oever passeren. Rijkswaterstaat legt op dit moment een vismigratierivier aan door de Afsluitdijk. Vogelbescherming Nederland vindt het onbegrijpelijk dat er maatregelen worden genomen om vissen ongehinderd te laten passeren en dat er tegelijkertijd gevist zou mogen worden voor de openingen in de Afsluitdijk. Bij de spuisluizen zwemmen grote groepen spieringen.
Volgens de minister kan de spieringstand bevissing wel aan, maar de rechter is het met de vogelbeschermers eens dat kwetsbare vogelsoorten dan misschien niet meer voldoende voedsel hebben. Daarvoor moet eerst de spieringstand in de Waddenzee in kaart worden gebracht, aldus de rechter. Als er te weinig vissen naar het IJsselmeer kunnen trekken om te paaien, hebben de vogels in dat natuurgebied wellicht ook te weinig voedsel. Dat is evenmin afdoende onderzocht, aldus de rechter. Bovendien kan visserij voor verstoring van leefgebieden zorgen, wat een negatief effect zou hebben op het voortbestaan van de vogelsoorten.