Kerk & religie

Hervormd ”Maranatha” Tricht krijgt voor het eerst eigen predikant

De hervormde gemeente van bijzondere aard ”Maranatha” in Tricht, in de Betuwe, krijgt voor het eerst een eigen predikant. Portret van een jonge en groeiende gemeente.

Jan van Reenen
8 December 2023 21:27Gewijzigd op 18 January 2024 11:31
Ds. A. Goedvree (r.) en Adrie de Visser. beeld William Hoogteyling
Ds. A. Goedvree (r.) en Adrie de Visser. beeld William Hoogteyling

Een grote kerk in een klein dorp, dat is de Sint-Pieterskerk oftewel hervormde kerk van Tricht. Het uit de zestiende eeuw stammende kerkgebouw heeft een fraai interieur. Twaalf dikke stenen pilaren stutten het hoge dak met het oude houten plafond. Aandachttrekker is het Flaes-orgel, dat dateert uit 1887. Voor in de kerkzaal staan stoelen, daarachter banken. In het midden links en rechts zijn oude herenbanken opgesteld. Voorin, bij de preekstoel, bevindt zich een zestiende-eeuws doopvont, dat lange tijd gediend heeft als voet van de kansel.

Daar staan ook ds. A. Goedvree en Adrie de Visser. Eerstgenoemde is de toekomstige en eerste predikant van de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard Maranatha. De Visser is een van de ouderlingen van de gemeente, die nog geen tien jaar oud is.

In gebouw De Belder naast de kerk vertelt De Visser de geschiedenis van Maranatha. Die begon in 1962. „Twee broers De Greef misten diepgang in de zondagse prediking. Ze vroegen de kerkenraad van de hervormde gemeente om ook andere predikanten uit te nodigen, maar dat gebeurde niet. Daarop nodigden ze zelf rechtzinnige predikanten uit in hun huiskamer, op donderdagavond. Er kwam steeds meer aanloop. De bijeenkomsten werden verplaatst naar de kantine van hun bedrijf. In de jaren zestig begon men daar met zondagse diensten, in de middag, omdat men de hervormde gemeente niet in de wielen wilde rijden.”

Vanaf 1981 werden de middagdiensten in de hervormde kerk gehouden. „De leiding van de evangelisatie was in handen van een bestuur, waarvan ik sinds 2006 deel uitmaak. Bij doop- en avondmaalsdiensten waren kerkenraadsleden van de hervormde gemeente aanwezig.”

De Visser voelde het als een gebedsverhoring toen de evangelisatie in 2014 een zelfstandige gemeente kon worden. „Na de bekendmaking ervan keek ik tijdens die vergadering uit het raam en zag ik de regenboog, als teken van Gods trouw. Diverse predikanten met een Gereformeerde Bondssignatuur, onder wie dr. J. van Beelen en ds. A. van Zetten, hebben ons in de loop van de jaren bijgestaan.”

Nu telt de gemeente ongeveer 260 leden en komen er elke zondag twee keer rond de 200 kerkgangers naar het aloude bedehuis. Ze komen uit Tricht, Geldermalsen, Meteren en andere dorpen in de omgeving. Er zijn een middag- en een avonddienst. De Visser: „’s Morgens houdt de hervormde gemeente er dienst. De verstandhouding met die gemeente is goed en dat willen we graag zo houden.”

De gemeente mocht dit jaar een predikant gaan beroepen en deed dat samen met de hervormde gemeente Hellouw (Tricht twee en Hellouw drie dagen). Het eerste beroep werd uitgebracht op ds. A. Goedvree uit Hoevelaken. Ds. Goedvree: „Ik zou in september beroepbaar worden. Even daarvoor, op 13 augustus, ging de telefoon. Men vroeg of ik een beroep naar Tricht en Hellouw zou willen overwegen. Dat had ik niet zien aankomen.”

De vraag riep veel op. „Ik heb een gezin met vijf kinderen. Onze moeders wonen beiden op de Veluwe. Maar onderaan de streep bleef over: „Heere, wat wilt U dat ik doen zal?””

„En dat was niet echt moeilijk”, zegt ds. Goedvree. „De betrokkenheid op beide gemeenten was vanaf het begin heel groot. Ik heb vroeger in Haaften gestaan, hier in de omgeving. Hellouw heeft behoefte aan een dorpspastor. Daar houd ik van. Tijdens de ontmoeting met de gemeente in Tricht werd er direct een geestelijk appel op me gedaan. Men zei te verlangen naar een predikant die onderwijs geeft over aangelegen thema’s als de toe-eigening van het heil, de zekerheid van het geloof en de verhouding tussen verbond en verkiezing. De roepstem heeft me diep getroffen. Eigenlijk was het kort na 13 augustus al duidelijk. Hoeveel bevestiging wil je hebben?”

Ds. Goedvree ziet in de jonge gemeente (gemiddelde leeftijd 32 jaar) vooral een taak voor zich weggelegd op het gebied van toerusting en vorming. De bevestigings- en intrededienst staan gepland op 3 maart 2024 in de Pauluskerk te Leerdam.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer