Fietsersbond: handhaven maximumsnelheid in Amsterdam noodzakelijk
De Fietsersbond Amsterdam is blij dat in het grootste deel van Amsterdam vanaf vrijdag een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt, maar vindt handhaving noodzakelijk. Dat dat nu nog niet gebeurt, „is jammer en maakt het extra gevaarlijk”, zegt voorzitter Florrie de Pater.
De maatregel geldt voor 80 procent van alle wegen in de stad en is ingevoerd om de verkeersveiligheid te verhogen en het verkeerslawaai te halveren. In andere Europese steden als Brussel en Oslo geldt deze maximumsnelheid al langer.
De Fietsersbond verwacht dat de meerderheid van de weggebruikers zich aan de nieuwe snelheid zal houden, maar een aantal ook niet. „En die groep maakt het extra gevaarlijk omdat fietsers niet meer rekenen op die hoge snelheden.” Er zouden daarom meer maatregelen genomen moeten worden om te zorgen dat mensen zich echt aan de nieuwe snelheid houden. Wel vindt de bond de invoering van 30 kilometer per uur een goede ontwikkeling. „Het scheelt ongelofelijk veel voor de veiligheid”, zegt De Pater. „Uit onderzoek blijkt dat er met deze snelheid minder ongevallen gebeuren en dat ze minder ernstig zijn.”
Op dit moment wordt nog niet gehandhaafd, omdat mensen moeten wennen aan de nieuwe snelheid, zegt de woordvoerder van de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst. De komende tijd wordt samen met de politie gemonitord op welke wegen er nog te snel gereden wordt. Dan wordt gekeken of de weginrichting kan worden verbeterd, of de politie er extra kan controleren of dat in overleg met het Openbaar Ministerie bijvoorbeeld een flitspaal kan worden neergezet. „Handhaving zal altijd nodig zijn”, aldus de woordvoerder.