Grote Kerk in Meppel verkocht aan uitvaartbedrijf
De Grote of Mariakerk in Meppel is voor het symbolische bedrag van één euro verkocht aan een plaatselijk uitvaartbedrijf. Dat wil het gebouw op korte termijn in gebruik nemen voor onder meer uitvaarten, concerten, bruiloften en congressen.
De monumentale kerk wordt weer een middelpunt van Meppel, dat zal worden gebruikt voor en door Meppelers, meldt eigenaar Kremer van Annerie Kremer Uitvaartzorg op de Facebookpagina van haar onderneming.
De protestantse gemeente in Meppel stootte de Grote Kerk in 2019 af, omdat het onderhouden van twee kerkgebouwen door het krimpende ledental te duur werd. Zij komt nu samen in de Oude Kerk of Groenmarktkerk, die ingrijpend is gerenoveerd en net als de gemeente de naam De Samenstroom heeft gekregen.
Voor de Grote Kerk zocht de kerkenraad naar een herbestemming „die recht doet aan de historische waarde en waarbij de maatschappelijke en culturele functie zo veel mogelijk intact blijft”. Dat bleek niet eenvoudig. Verplaatsing van de lokale bibliotheek van Meppel naar de Grote Kerk bleek niet haalbaar. De christelijke gereformeerde kerk De Hoeksteen en de baptistengemeente in Meppel, die werden gepolst, zagen af van overname.
Voor de exploitatie van de Grote Kerk richt Annerie Kremer een aparte organisatie op. Zij ziet genoeg mogelijkheden, zoals uitvaarten, trouwerijen, (orgel)concerten, congressen, beurzen, presentaties, sociale activiteiten voor Meppelers, tentoonstellingen, gala(diners) en lezingen. „In eerste instantie blijft de kerk in de huidige staat”, aldus Kremer.
De Grote Kerk is ruim vijf eeuwen oud. Nadat Meppel in 1422 kerkelijk zelfstandig werd, werd in het in het daaropvolgende jaar begonnen met de bouw van een eigen parochiekerk. Uit die tijd stamt de naam Mariakerk. In 1459 werd het koor van de kerk ingezegend door de bisschop van Utrecht. De noordelijke beuk van de kerk, uit 1518, werd eind achttiende eeuw verder uitgebouwd. Sinds 1598 was de kerk in protestantse handen.