Muziek
Els Hendrikse (1944-2023) maakte orgelfestival Haarlem mede groot

Els Hendrikse is overleden. Ze was decennialang nauw betrokken bij het orgelfestival in Haarlem.

Redactie muziek
De Grote of St. Bavokerk in Haarlem, waar de finale van het Internationaal Orgelconcours plaatsvindt. beeld Gert de Looze
De Grote of St. Bavokerk in Haarlem, waar de finale van het Internationaal Orgelconcours plaatsvindt. beeld Gert de Looze

Dat meldde de organisatie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem gisteren op haar FaceBookpagina. Hendrikse overleed 28 november op 78-jarige leeftijd.

Ze was in een belangrijk deel van de historie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem „van onschatbare betekenis”, schrijft de organisatie. Hendrikse organiseerde als ambtenaar culturele zaken van de gemeente Haarlem tussen 1972 en 2005 24 edities van het orgelfestival. Samen met haar partner, de in 2018 overleden organist Piet Kee, was ze van grote invloed op de invulling en de groei van het festival en de internationale statuur die het evenement tot op de dag van vandaag heeft.

Aanvankelijk vond het concours jaarlijks plaats, maar in 1986 ging er een wissel om. „De organisatie van het evenement was een grote belasting en men vroeg zich af of de beoogde muzikale kwaliteit op termijn wel gegarandeerd zou blijven. Daarom werd besloten het evenement voortaan om de twee jaar te houden”, vertelde bestuurlid Stephen Taylor in 2014 tijdens een interview met het Reformatorisch Dagblad.

In 2006 was er opnieuw een wijziging. Tot die tijd werd het orgelevenement georganiseerd door Hendrikse. Taylor: „Zij ging echter met pensioen. Met haar vertrek is het concours verzelfstandigd in een stichting met een bestuur, dat sinds 2010 wordt bijgestaan door een artistieke raad.”

Peter Ouwerkerk is de huidige zakelijk leider van het festival, dat komende zomer voor de 55e keer plaatsvindt. Met als vanouds drie pijlers: de Internationale Zomeracademie, het Improvisatieconcours en een reeks concerten door vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer