Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie
Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een „escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.
Het ziekenhuis in Leiden zit daar niet om te springen. Dan haal je een goed functionerend onderdeel weg uit het ene ziekenhuis, terwijl het andere ziekenhuis de zorg weer moet opbouwen. Dat gaat kwaliteitsverlies opleveren voor de specifieke groep patiënten, waarschuwt het LUMC. De advocaat van het ziekenhuis beschuldigt minister Kuipers van „een queeste” om de zorg opnieuw in te richten door te „kwartetten” met behandelingen.
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft eerder gewaarschuwd dat het LUMC zijn status als academisch ziekenhuis kan verliezen als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Dat zou slecht zijn voor de kwaliteit van alle zorg in dat ziekenhuis.
Minister Kuipers wil de kinderhartchirurgie concentreren in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMCG in Groningen. Dat moet de kwaliteit verbeteren. De twee andere centra, Leiden/Amsterdam en Utrecht, dreigen het recht te verliezen om die operaties uit te voeren. Kuipers’ voorganger Hugo de Jonge wilde de ingrepen juist concentreren in Rotterdam en Utrecht, tot woede van onder meer de noordelijke provincies. De bodemprocedure van donderdag gaat over de vraag of minister Kuipers de juiste procedure heeft gevolgd bij zijn besluit.
Ook het UMC Utrecht was naar de rechter gestapt. Dat ziekenhuis zegt dat het nieuwe plan slecht is voor de reistijd van patiënten en hun ouders. Kinderen uit bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht, Arnhem of Roermond zouden dan naar Groningen moeten voor een operatie. Reistijd is voor het UMCG juist een argument om het centrum daar open te houden: „Het maakt nogal een verschil of je in Leiden ziek wordt of in Oosterhoogebrug.”
De rechtbank in Utrecht doet op 11 januari schriftelijk uitspraak.