BuitenlandDagboek uit Isaël

Dagboek Israël: Heldendaden

Er is overweldigend veel verdrietig en beangstigend nieuws. Het is allemaal amper te verteren. Gelukkig zijn er ook bemoedigende verhalen. Een paar daarvan wil ik vandaag delen.

Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
28 November 2023 20:21Gewijzigd op 29 November 2023 07:09
Militairen spelen met een dochtertje van een gegijzelde. beeld AFP
Militairen spelen met een dochtertje van een gegijzelde. beeld AFP

Neem Yehonatan Yitzhak Semo, sergeant bij de Israëlische strijdkrachten. Hij verloor zijn leven tijdens gevechten in Gaza. Net als veel andere soldaten had hij van tevoren aangegeven dat hij zijn organen zou willen doneren als hij mocht komen te overlijden. En zo geschiedde: transplantaties van zijn organen redden van zes mensen het leven.

Of neem het goede nieuws dat het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid onlangs deelde. Een overweldigend aantal van 12.000 buitenlandse dokters, verpleegkundigen en paramedici meldden zich bij het ministerie om hun diensten aan te bieden in oorlogstijd.

En dan de tastbare wil om het leven te vieren. Er zijn voorbeelden te over van jonge Israëlische stelletjes die juist nu willen trouwen, zonder enige opsmuk en vaak snel-snel op hun legerbases. Dit weekend nog trouwde een jong paar in Afik, zomaar onder een boom met een geleende jurk.

Sinds 7 oktober zijn ruim 17.000 baby’s geboren in Israël. Velen van hen kregen namen die relateren aan de oorlog. Zo zijn er zeker vijftig ‘Be’eri’s’ geboren, de naam van de kibboets die zo zwaar getroffen is op 7 oktober. Evenals meerdere ‘Nova’s’, de naam van het beruchte festival waar zoveel leed is berokkend.

En ook: de eerste herenigingen tussen vrijgelaten gijzelaars en hun families! En er waren nog veel meer mooie momenten van weerzien tussen soldaten –die na weken aan het front een aantal dagen naar huis mochten– en hun gezinnen en geliefden.

We kunnen ook inspiratie putten uit heldenverhalen. Neem het verhaal van vier bedoeïnen uit Rahat op 7 oktober. Onderweg naar Be’eri om daar te proberen een familielid te bevrijden, kwamen ze tientallen gewonde, vluchtende feestgangers tegen. Ze vulden keer op keer hun auto en konden zo ruim veertig mensen in veiligheid brengen.

Een ander dapper initiatief betreft een groep ondernemers en investeerders die een noodimpactfonds van 20 miljoen dollar hebben gelanceerd om jonge Israëlische start-ups een reddingsboei te kunnen toegooien.

Daarnaast zijn onze pubers meer maatschappelijk betrokken dan ooit tevoren. Nu een groot deel van de volwassen bevolking in het leger dienstdoet, wordt een enorme toename aan vrijwilligerswerk door tieners waargenomen. En tenslotte, de shekel, de Israëlische munteenheid, zit in de lift. Kredietratingbureau S&P voorziet een 5 procent economische groei tegen 2025.

Er is veel om hoop uit te putten en dankbaar voor te zijn.

Onze correspondente in Israël, Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, schrijft twee keer per week vanuit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël over de oorlog. Deel 31.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer