Binnenland

Waterschap doet ook aangifte tegen Chemours om illegale lozing

Na de provincie Zuid-Holland heeft ook Waterschap Hollandse Delta aangifte gedaan tegen Chemours voor het lozen van een stof waar het bedrijf geen vergunning voor heeft. Het waterschap trof afgelopen zomer tijdens diverse metingen trifluorazijnzuur (TFA) aan, een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart. Deze stof is volgens het waterschap afkomstig van de Chemours-fabriek uit Dordrecht.

ANP
24 November 2023 13:01Gewijzigd op 24 November 2023 15:28

Hollandse Delta kan TFA in de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dordrecht niet uit het water halen en dus belandt deze stof dan in de naastgelegen rivier. „We worden eigenlijk als doorgeefluik gebruikt voor het lozen van PFAS op het oppervlaktewater”, aldus een woordvoerder van Hollandse Delta, die dit „onaanvaardbaar” noemt. Het waterschap heeft daarom aangifte gedaan en het Openbaar Ministerie gevraagd de zaak te onderzoeken.

De provincie Zuid-Holland deed enkele maanden geleden al hetzelfde, nadat in mei TFA was aangetroffen in het afvalwater van Chemours. De provincie legde een last onder dwangsom op, van 125.000 euro per geconstateerde overtreding per 1 januari 2024. Chemours tekende daar bezwaar tegen aan en is ook naar de rechter gestapt met het verzoek om die maatregel op te schorten. Het bedrijf zegt meer tijd nodig te hebben om „een goede oplossing te vinden”.

Volgens een woordvoerder was Chemours zelf ook verrast dat in mei TFA werd gevonden. „Hierop zijn wij meteen gaan onderzoeken naar mogelijke oorzaken, aangezien deze stof niet eerder in het afvalwater was gedetecteerd. Ook is Chemours een onderzoek gestart naar betere detectiemethoden en hebben we proefopstellingen geïnstalleerd om deze stof zo goed mogelijk uit het afvalwater te kunnen zuiveren.” Chemours gaat nu bij de provincie een aparte vergunningaanvraag indienen. „Omdat wij denken dat de aanwezigheid van sporen van TFA in ons afvalwater vergunbaar is.”

Volgens het waterschap gaat het niet om een incident, maar is de stof afgelopen zomer tijdens een langere periode „verschillende keren” aangetroffen. „We vermoeden dat dit bij Chemours vandaan komt. Strafrechtelijk onderzoek moet dat uitwijzen”, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer