Binnenland

Omtzigt en PVV stemden de afgelopen tijd vaak hetzelfde

Nu de PVV van Geert Wilders de grootste fractie is, moet hij op zoek naar een meerderheid voor een regeringscoalitie, en in eerste instantie aankloppen bij (grotere) partijen die het meeste op de PVV lijken. Uit een analyse van het stemgedrag blijkt dat Pieter Omtzigt, de voorman van NSC, sinds de verkiezingen van maart 2021 opvallend vaak hetzelfde stemde als de PVV in de Tweede Kamer: in 60 procent van de gevallen kwamen de stemmingen overeen. En dit terwijl Omtzigt vanwege maanden afwezigheid uit de Kamer over een veel kleiner aantal moties heeft meegestemd.

ANP
24 November 2023 07:02

Uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij het Centraal Informatiepunt (CIP) van de Tweede Kamer blijkt dat vooral Forum voor Democratie dichtbij de PVV ligt als het gaat om stemmingen over moties en wetsvoorstellen of -aanpassingen. FVD en PVV stemden in 78 procent van de gevallen gelijk. Opmerkelijk is dat de VVD, die nu als mogelijke coalitiepartner van Wilders wordt genoemd, qua stemgedrag verder van de PVV weg ligt dan de SP. De socialistische partij en de PVV stemden over 57 procent van de voorstellen hetzelfde, de VVD en PVV in iets meer dan de helft van de gevallen. BIJ1, D66 en Volt stemden het minst vaak hetzelfde over een motie als de PVV van Wilders.

Het is overigens nog maar de vraag of Wilders tot een meerderheid kan komen. Verschillende partijen, zoals de VVD en NSC van Omtzigt geven nog geen volledige duidelijkheid over de vraag of zij regeringssamenwerking met de partij als mogelijkheid zien. De PVV werd bij eerdere verkiezingen door veel partijen als optie uitgesloten, vanwege uitspraken van Wilders en de idealen van de partij. In het programma van de partij staat immers dat korans en moskeeën verboden moeten worden, en Wilders heeft nog altijd geen afstand genomen van zijn „minder, minder”-uitspraken over Marokkanen.

De PVV is overigens hofleverancier van één specifiek type motie: de motie van wantrouwen, waarmee Kamerfracties proberen het kabinet of één specifieke bewindspersoon naar huis te sturen. In de 1,5 jaar tussen de vorige verkiezingen en de val van het kabinet, diende de PVV maar liefst elf keer zo’n motie in, Van Haga zeven keer. De partij van Wilders sloot zich vier keer aan bij zo’n motie als mede-indiener.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer