Binnenland

Niet trots op ethisch absurde wetgeving

„Trots op Nederland is me op dit moment een brug te ver en niet passend. Nederland is koploper in ethische absurditeiten”, vindt Christian van Bemmel (28), voorzitter van de SGP Jongeren.

8 February 2005 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:12
<center>VAN BEMMEL…liberale jihad…</center>
<center>VAN BEMMEL…liberale jihad…</center>

„De laatste tien of vijftien jaar vraag ik me af waarom Nederland mondiaal steeds zo voorop moet lopen. De komst van het homohuwelijk, de verruiming van euthanasie- en abortuswetten. Ik kan daar niet trots op zijn”, vindt Van Bemmel.

De actuele gebeurtenissen rond de moord op Van Gogh en moordplannen op diverse landelijke politici leggen volgens Van Bemmel een sluier van dreiging over Nederland. „De dreiging van terrorisme geeft een ”unheimisch” gevoel. Er is veel onbegrip en wrevel in de samenleving. Soms vertaalt zich dat in verzet tegen mensen die een religieuze overtuiging hebben. Dan spreek ik over christenen en moslims. Religie is in deze tijd pas geaccepteerd als je gemuilkorfd bent.”

Van Bemmel wil benadrukken dat het erg positief is dat iedereen in Nederland aan het maatschappelijk debat kan en mag meedoen. „De democratische vrijheid en verworvenheden zijn natuurlijk erg belangrijk. Het probleem is echter dat de grondtonen in het maatschappelijke debat antireligieus zijn. En dat baart me eerder zorgen dan dat ik er trots op ben.”

De jonge SGP’er vindt het bezwaarlijk dat kerken kennelijk geen invloed mogen hebben op de samenleving. „Er heerst een soort liberale jihad. Pas hadden we als SGP Jongeren nog een bijeenkomst met de jongeren van de VVD. Die opperden klip en klaar de godsdienstvrijheid en onderwijsvrijheid af te schaffen.”

Kerken moeten veel meer hun geluid laten horen, zegt Van Bommel. „Kerkenraden zijn net zo goed spelers in het maatschappelijke krachtenveld. De kerk is veel te veel een privé-aangelegenheid geworden. Het getuigenis dat ervan uitgaat, moet veel sterker worden.”

Van Bemmel vindt het begrijpelijk dat ds. W. Visscher recent pleitte voor zogeheten werkafspraken tussen christenen en moslims. „Hij signaleerde heel duidelijk de dreiging van het liberalisme. Waar we als christenen samen met anderen een vuist kunnen maken in de strijd tegen ethische vervlakking en normloosheid, moeten we wel erg goede argumenten hebben om die kans voorbij te laten gaan. Anderzijds kunnen we met bijvoorbeeld liberalen samenwerken om moslimextremisten te bestrijden. Zo nodig hardhandig.”

Over de politieke situatie in Nederland is Van Bemmel redelijk positief. „We hebben in premier Balkenende weer een christelijke minister-president. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop hij in economisch moeilijke tijden zijn hervormingsprogramma doorzet. Het valt me echter tegen van de premier dat de evaluaties van abortus en euthanasie tot nu toe erg slecht uit de verf zijn gekomen.”

De historie van Nederland geeft volgens de jonge SGP’er veel meer redenen om trots te zijn op het vaderland. „Ik voel me bijzonder verbonden aan Nederland, omdat ik me verbonden voel met degenen die Nederland uit de klei hebben getrokken. Ik voel ook een zekere trots als ik denk aan wat een handjevol Geuzen tegen de overheersende Spanjaarden heeft klaargespeeld.

Bovendien mogen we als Nederlander gepast trots zijn op de totstandkoming van de Statenvertaling en op hoe Nederland de Tweede Wereldoorlog weer te boven is gekomen. Ik zie daar zeker Gods hand in.”

Dit is het tweede deel in een serie reacties op het onderzoek naar de vraag of Nederlanders trots zijn op hun land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer