live
BuitenlandLiveblog oorlog in Israël

Qatar: gevechtspauze en gevangenenruil beginnen vrijdag

Het Israëlische kabinet heeft gestemd voor het aanvaarden van een overeenkomst voor een tijdelijk staakt-het-vuren met Hamas. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Israël via het liveblog.

Webredactie22 November 2023 07:00Gewijzigd op 23 November 2023 22:01

Advertentie

Abdullah: geen gedwongen verplaatsing van Palestijnen uit Gaza
ANP

De Jordaanse koning Abdullah heeft zich donderdag nog maar eens achter het standpunt van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi geschaard, die zegt „tegen de gedwongen verplaatsing van Palestijnen uit Gaza” te zijn. Dit zei de 61-jarige vorst in een bericht op X.

Het mogelijk tegen hun wil uitzetten van Palestijnen uit de Gazastrook door Israël, noemt Abdullah „een rode lijn”. Ook waarschuwen beide landen Israël voor het in de weg blijven zitten van de Palestijnse kwestie. Net zoals veel andere landen in de regio, pleiten Egypte en Jordanië voor een tweestatenoplossing waarbij voor een toekomstige Palestijnse staat de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 worden genoemd.

Woensdag was Abdullah nog in de Egyptische hoofdstad Caïro om het daar met al-Sisi te hebben over een mogelijk permanent staakt-het-vuren van de oorlog tussen Israël en Hamas. Beide partijen kwamen onlangs een gevechtspauze, die vrijdagochtend ingaat, voor de duur van vier dagen overeen. Hierin lijken zowel de Jordaanse koning als al-Sisi een opening te zien voor een definitief einde van het geweld dat al sinds 7 oktober voortduurt.

Qatar: gevechtspauze en gevangenenruil beginnen vrijdag
ANP/RTR

Het Qatarese buitenlandministerie zegt dat de gevechtspauze tussen Hamas en Israël in Gaza vrijdag om 07.00 uur ’s ochtends lokale tijd ingaat. De eerste gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden in de Gazastrook zouden om 16.00 uur ’s middags worden vrijgelaten.

Volgens woordvoerder Majed al Ansari is een lijst van gijzelaars met het buitenlandministerie gedeeld. Vrijdag zullen dertien gijzelaars worden vrijgelaten. Hoeveel gijzelaars op andere dagen zullen worden vrijgelaten en wanneer kon de woordvoerder nog niet zeggen.

De gevechtspauze zal volgens Qatar gelden voor zowel Noord- als Zuid-Gaza. Qatar hoopt dat de gevechtspauze een begin kan zijn voor een permanent staakt-het-vuren.

Israël bevestigt aanhouding directeur Al Shifaziekenhuis in Gaza
ANP/RTR

De Israëlische krijgsmacht (IDF) bevestigt dat directeur Mohammad Abu-Salmiya van het Al Shifaziekenhuis in Gaza is opgepakt. Dat werd eerder al gemeld door een afdelingshoofd van het ziekenhuis. De reden is volgens de IDF dat het ziekenhuis fungeerde als uitvalsbasis voor Hamas.

Bestand Israël - Hamas vertraagd door ‘lijst gijzelaars’
ANP/AFP

Het tijdelijke staakt-het-vuren in de Gazastrook gaat later in dan voorzien, volgens een Palestijnse functionaris. Dat komt doordat er op het laatste moment nog gesproken moet worden over de vrijlating van Israëlische gijzelaars, wie en waar bijvoorbeeld.

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had eerder al laten weten dat het bestand niet voor vrijdag ingaat. Een topman van Hamas had woensdag gezegd dat het bestand om 09.00 (onze tijd) donderdag van kracht zou worden.

VS onderscheppen op Rode Zee vanuit Jemen gelanceerde drones 

Een Amerikaans oorlogsschip dat patrouilleert in de Rode Zee heeft donderdag drones met explosieven onderschept, meldt het Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten, Centcom. De projectielen waren volgens de Amerikanen gelanceerd vanuit een regio in Jemen die onder controle staat van Houthi-rebellen. Er was geen schade aan het schip, de USS Thomas Hudner, en er vielen geen gewonden.

De afgelopen weken hebben de Houthi-rebellen, die in de oorlog tussen Israël en Hamas de Palestijnen steunen, ook al verschillende drones en raketten gelanceerd in de richting van Israëlisch grondgebied.

Anderhalve maand na het begin van de oorlog Kamerdebat over Gaza
ANP

Anderhalve maand na het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas debatteert de Tweede Kamer met minister Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het conflict. Zij was maandag nog in Israël en de Palestijnse gebieden. Daar riep ze haar Israëlische collega „nadrukkelijk” op tot terughoudendheid en humanitaire gevechtspauzes om de nood in Gaza te lenigen.

Een deel van de Kamer vindt dat het demissionaire kabinet moet aandringen op een lang staakt-het-vuren in plaats van een kortere gevechtspauze. De linkse partijen vinden dat Israël in Gaza het oorlogsrecht schendt. In de kuststrook met ruim 2 miljoen inwoners zijn volgens de lokale autoriteiten al meer dan 14.000 doden gevallen en is volgens de VN bijna de helft van de huizen verwoest of zwaar beschadigd sinds de oorlog op 7 oktober begon.

Het debat komt er op verzoek van D66 en SP. Die wilden eigenlijk nog voor de verkiezingen praten met het kabinet over de oorlog, maar kregen daar geen meerderheid achter. Aanleiding voor het debatverzoek was een bericht in NRC over een vertrouwelijk stuk van de Nederlandse defensieattaché op de ambassade in Tel Aviv, waarin stond dat Israël „onevenredig geweld” gebruikt in de oorlog met Hamas.

Tijdens het debat donderdagmiddag komt ook de leverantie van onderdelen van de F-35 aan de orde. Onderdelen voor dit gevechtsvliegtuig worden in Europa gedistribueerd vanuit een logistiek centrum op vliegbasis Woensdrecht. Sinds het begin van de oorlog is er volgens de NRC een lading onderdelen richting Israël gegaan. Juristen op Buitenlandse Zaken waarschuwden voor mogelijke risico’s op schendingen van het oorlogsrecht.

De oorlog begon met een aanval van radicaal-islamitische Hamas op Israël. Daarbij werden meer dan 1200 mensen gedood en ruim 200 mensen ontvoerd. De gijzelaars werden meegenomen naar de Gazastrook. Sindsdien bombardeert Israël de Gazastrook en trokken militairen het gebied binnen. Ook zijn alle grenzen met Gaza afgesloten. Alleen via Egypte komt mondjesmaat hulp Gaza binnen. Inmiddels lijkt een gevangenenruil ophanden en een gevechtspauze.

Pro-Palestijnse demonstraties in meerdere treinstations

Op verschillende treinstations in Nederland vragen actievoerders donderdagavond aandacht voor de situatie in Gaza. Vanaf 18.00 uur houden onder andere hulporganisatie MiGreat en diverse pro-Palestijnse bewegingen zogenoemde sit-ins. Dat gebeurt in onder meer de centraal stations van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Alkmaar, Roermond en Enschede.

De demonstranten willen een staakt-het-vuren in Gaza. „Wij eisen een einde aan de genocidale oorlog tegen Gaza, de etnische zuivering en geforceerde verplaatsing van Palestijnen en de Israëlische blokkade van de Gazastrook”, liet Dagmar Bosma van MiGreat eerder weten. Door de sit-ins op stations hopen de actievoerders zo veel mogelijk mensen te bereiken, aldus de organisatie.

Vorige week donderdagavond waren er vergelijkbare protesten op stations. In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Groningen verzamelden zich toen honderden betogers, evenals bij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Afgelopen dinsdag was er een pro-Palestijnse sit-in in station Den Haag Centraal.

De NS en ProRail trokken vorige week aan de bel over de demonstraties op treinstations. In een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Veiligheidsberaad schetsten de spoororganisaties dat de demonstraties hen voor een dilemma plaatsen. Aan de ene kant leiden de protesten „mogelijk tot overlast en onveilige situaties”, aan de andere kant erkenden de NS en ProRail dat demonstreren een grondrecht is dat terecht wettelijk zeer goed is beschermd.

Biden: VS staan verdrijven Palestijnen uit Gaza niet toe
ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat zijn land „onder geen enkele omstandigheid” zal toestaan dat Israël de Palestijnen verdrijft uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Biden maakte zijn opmerkingen volgens het Witte Huis in een telefoongesprek met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.

In het gesprek zei Biden ook dat de Verenigde Staten een permanente Israëlische belegering van Gaza of het innemen van Palestijns grondgebied door Israël niet zouden toestaan, aldus het Witte Huis.

Kantoor Netanyahu: vrijlating gijzelaars niet voor vrijdag
ANP/RTR

De vrijlating van een groep gijzelaars door Hamas zal niet voor vrijdag plaatsvinden, meldt het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Eerder meldden diverse media dat een deel van de gijzelaars donderdag op vrije voeten zou komen.

Vijftig gijzelaars zullen in groepen vrijkomen als gevolg van een deal tussen Israël en Hamas. In ruil daarvoor laat Israël gevangen Palestijnse vrouwen en jongeren vrij en ook komt er een tijdelijk staakt-het-vuren.

Israëlische media schreven eerder dat Israël een lijst met namen had gekregen van de gijzelaars die donderdag zouden vrijkomen, maar dat deze niet openbaar zou worden gemaakt voor het geval dat de vrijlating niet zou doorgaan.

Advertentie

Houthi’s: raketten afgevuurd op militaire posten in Israël
ANP/RTR

De Houthi’s hebben naar eigen zeggen meerdere raketten afgevuurd op militaire posten in de zuidelijke Israëlische badplaats Eilat. De Jemenitische rebellen voeren aanvallen uit op Israël, sinds dat land is verwikkeld in een oorlog met Hamas.

Het Israëlische leger maakte eerder op woensdag bekend „succesvol een kruisraket te hebben onderschept die richting Israël was afgevuurd”. De Houthi’s hebben in de afgelopen weken vaker geprobeerd Eilat te treffen. Vorige week kaapten ze een vrachtschip dat volgens hen Israëlisch is, als wraak voor de oorlog in de Gazastrook.

De Jemenitische rebellen worden gesteund door Iran, net als Hamas en Hezbollah in Libanon. Hezbollah voert sinds het uitbreken van de oorlog ook aanvallen uit op Israël, dat reageert met vergeldingsaanvallen op doelen in Libanon.

Israëlisch Hooggerechtshof verwerpt bezwaren tegen gevangenenruil
ANP

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft bezwaren verworpen die de gevangenenruil met Hamas hadden moeten blokkeren, schrijven Israëlische media. De slachtofferorganisatie Almagor had juridisch bezwaar gemaakt tegen de deal, omdat die een bedreiging voor Israël zou zijn. Ze wilden het ingaan van de overeenkomst uitstellen.

Almagor vindt ook dat het akkoord ingaat tegen het gelijkwaardigheidsbeginsel in de Israëlische wet. Omdat slechts vijftig gijzelaars vrij zouden komen, blijft ook een grote groep achter bij Hamas. Het hof gaat niet mee in die bezwaren.
Ook binnen de regering is niet iedereen voorstander van het akkoord met Hamas. Uiterst rechtse partijen willen geen Palestijnse gevangenen vrijlaten, omdat daar Hamasstrijders tussen zouden kunnen zitten. Bovendien vinden ze het een slecht idee om de strijd tegen Hamas een paar dagen te staken, omdat de terreurbeweging zich dan kan herstellen en weer op sterkte kan komen.

Israël onderschept kruisraket gericht op het zuiden van Israël
ANP/AFP

De Israëlische krijgsmacht zegt een kruisraket te hebben onderschept. De raket zou zijn afgevuurd op de zuidelijke Israëlische kustplaats Eilat. Wie achter de aanval zou hebben gezeten, is niet duidelijk.

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël vuren Houthirebellen in Jemen met enige regelmaat raketten af op Israël. De Houthi’s zeggen dat uit vergelding te doen voor de Israëlische bombardementen op de Gazastrook.

VS zijn tegen halen vluchtelingen Gaza naar andere landen
ANP/RTR

De Verenigde Staten zijn tegen de verplaatsing van vluchtelingen uit de Gazastrook naar andere landen, zegt de speciale Midden-Oostengezant David Satterfield tegen de Libanese omroep Al Jadeed. Hij vindt dat de Palestijnen die uit het noorden van Gaza naar het zuiden zijn gevlucht „zo snel mogelijk” moeten kunnen terugkeren naar hun huizen.

Volgens de Verenigde Naties zijn nu in de Gazastrook ruim 1,7 miljoen mensen op de vlucht door de Israëlische luchtaanvallen en het grondoffensief tegen Hamas. Dat is ongeveer driekwart van de totale bevolking. De Gazanen kunnen het belegerde gebied op dit moment ook niet verlaten. Alleen mensen met buitenlandse paspoorten en enkele gewonden zijn de afgelopen weken de grens met Egypte overgestoken. Sommige Palestijnen vrezen dat Israël de controle over Gaza wil overnemen na de oorlog en dat Palestijnen die naar andere landen vluchten later niet meer terug zouden mogen komen.

Save the Children: gevechtspauze Gaza niet genoeg voor kinderen
ANP

Kinderrechtenorganisatie Save the Children stelt dat de aangekondigde gevechtspauze tussen Israël en Hamas niet genoeg is om de veiligheid van kinderen in de Gazastrook te waarborgen. „Een paar dagen gevechtspauze is onvoldoende om alle kinderen in veiligheid te brengen”, zegt een woordvoerder. De organisatie zegt dat een „volledig staakt-het-vuren” nodig is.

Volgens de organisatie is de helft van alle woningen in scholen in de Gazastrook inmiddels verwoest. Ook hebben kinderen geen toegang tot primaire levensbehoeften als water en voedsel, zegt Save the Children. " Er groeit een generatie op die deze eerste levensbehoeften gaat missen.”

Palestijnse bron: gevangenenruil wordt later deze maand herhaald
ANP/RTR

De gevangenenruil die Hamas en Israël woensdag aankondigden wordt later deze maand nog eens herhaald, zegt een Palestijnse overheidsbron tegen persbureau Reuters. Daarmee zouden in totaal honderd gijzelaars door Hamas worden vrijgelaten. In ruil daarvoor zou Israël in totaal zo’n driehonderd Palestijnse gevangenen vrijlaten.

Hamas en Israël zijn een gevechtspauze van vier dagen overeengekomen na bemiddeling door Qatar. De deal omvat een gevangenenruil, waarbij Hamas in ieder geval vijftig gijzelaars die de Palestijnse beweging bij de verrassingsaanval van 7 oktober ontvoerde vrij zal laten. Israël heeft toegezegd 150 Palestijnse gevangenen vrij te laten. Donderdag zal Hamas volgens Israël de eerste groep gijzelaars overdragen.

Christelijke student heen en weer geslingerd
Johannes Visscher

Hun reformatorische thuisfront is doorgaans pro-Israël. Op de universiteit horen ze echter vaak pro-Palestijnse geluiden. Christelijke twintigers worstelen met debat over de oorlog in Gaza. „Ik voel steeds minder de neiging een kant te kiezen.”

„Ruim vijftig mensen uit één familie gedood in Gaza”
ANP/RTR/AFP

Een aanval op het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza heeft volgens de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken aan vijftig mensen uit één familie het leven gekost. Minister Riyad al Maliki van de Palestijnse Autoriteit heeft dat gezegd tijdens een overleg in Londen. Andere bronnen melden eveneens dat er tientallen doden zijn gevallen in het kamp, maar onafhankelijke bevestiging ontbreekt vooralsnog.

„Deze ochtend nog zijn 52 leden van de familie Qadoura volledig weggevaagd, gedood”, aldus Al Maliki. „Ik heb een lijst met de namen, 52 stuks, die volledig weggevaagd zijn van grootvader tot kleinkinderen.” De Israëlische krijgsmacht is al langer bezig met de omsingeling van, en aanvallen op het kamp. Daar zouden zich militanten bevinden.

Israël: rond de 400 Hamastunnels in Gazastrook vernietigd

De Israëlische krijgsmacht (IDF) zegt zo’n vierhonderd tunnels te hebben vernietigd die door Hamas werden gebruikt in de Gazastrook. Veel van die tunnels liepen volgens de IDF onder ziekenhuizen, scholen en woningen door.

Hamas gebruikt de tunnels om ongezien strijders en materialen te vervoeren door de Gazastrook. Om bestand te zijn tegen Israëlische luchtaanvallen zouden sommige tunnels tot tientallen meters onder de grond liggen.

Paus: Strijd Israël en Hamas voorbij oorlog, richting terrorisme

Het conflict tussen Hamas en Israël gaat volgens de paus verder dan oorlog en is ontaard in „terrorisme”. Dat heeft de kerkvorst gezegd na gesprekken met familieleden van Israëlische gegijzelden en Palestijnen met familie in Gaza.

Paus Franciscus sprak de familieleden van de slachtoffers van de oorlog los van elkaar in zijn residentie. Vervolgens hield hij een audiëntie op het Sint-Pietersplein. „Beide zijden lijden”, zei de paus daar. „Dit is wat oorlogen teweeg brengen. Maar hier zijn we oorlogen voorbij. Dit is geen oorlog. Dit is terrorisme.”

De paus riep de aanwezigen op om te bidden dat beide kanten „hun uitbarstingen die uiteindelijk iedereen zullen doden, staken”. Naar verwachting komen de beide groepen die bij de paus op bezoek waren later deze woensdag nog met een verklaring.

Analyse

Het Israëlische kabinet heeft woensdag ingestemd met een meerdaags bestand in Gaza en een deal die voorziet in vrijlating van gevangenen en gijzelaars. Dat betekent nog geen einde aan de oorlog.

Defensieminister Ollongren: Akkoord staakt-het-vuren welkom nieuws

Het akkoord over een tijdelijke gevechtspauze tussen Israël en Hamas is „welkom nieuws”, zegt demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren woensdag in een bericht op X.

Ollongren
Minister Ollongren. beeld ANP, Remko de Waal

„Welkom nieuws dat er een akkoord is over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gegijzelde vrouwen en kinderen. Essentieel ook om de dramatische humanitaire situatie in Gaza te verlichten en massief meer hulp mogelijk te maken”, aldus de bewindsvrouw.

Ook demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot reageerden eerder op woensdag verheugd op het bericht.

Rutte blij met deal Gaza, roept op tot vrijlaten alle gijzelaars

Demissionair premier Mark Rutte noemt het goed nieuws dat er een akkoord is bereikt om gijzelaars uit Gaza vrij te laten. Maar Nederland blijft oproepen tot vrijlating van alle gegijzelden, schrijft hij woensdagochtend op X.

Hamas heeft bevestigd dat er een akkoord is over een meerdaags bestand in de Gazastrook en de vrijlating van gevangenen en gijzelaars. Er zullen volgens de afspraken 150 Palestijnse gevangenen, overwegend vrouwen en kinderen, door Israël worden vrijgelaten en Hamas laat vijftig Israëlische gijzelaars gaan. De tijdelijke wapenstilstand duurt volgens beide partijen op zijn minst vier dagen.

Rutte vindt dat de gevechtspauze moet worden gebruikt om „heel veel” hulp te leveren aan „de onschuldige inwoners van Gaza”, schrijft hij verder. „Ook dank ik Qatar, de VS en Egypte voor hun cruciale inzet.”

Hamas bevestigt deal Israël over bestand en vrijlating gijzelaars
ANP

Hamas heeft bevestigd dat er een akkoord is over een meerdaags bestand in de Gazastrook en de vrijlating van gevangenen en gijzelaars. Er zullen volgens de afspraken 150 Palestijnse gevangenen, overwegend vrouwen en kinderen, door Israël worden vrijgelaten en Hamas laat vijftig Israëlische gijzelaars gaan.

De tijdelijke wapenstilstand duurt volgens beide partijen op zijn minst vier dagen. Israël heeft volgens Hamas ingestemd met de komst van honderden trucks met hulpgoederen in die dagen om de bevolking van de bestookte Gazastrook bij te staan. De gevangenen en gijzelaars worden tijdens de wapenstilstand uitgewisseld.

Het Israëlische ministerie van Justitie heeft een lijst van driehonderd Palestijnse gevangenen gepubliceerd die in aanmerking zouden kunnen komen voor vrijlating in deze deal. Er is een periode van 24 uur ingegaan waarin er juridisch bezwaar kan worden gemaakt door Israëli’s tegen de deal. Daarom wordt verwacht dat de aankondiging van het ingaan van het bestand op donderdag komt.

Jordanië: Aanwezigheid leger langs grenzen Israël opgevoerd
ANP/RTR

Jordanië gaat de militaire aanwezigheid langs de grens met Israël opvoeren, zei de Jordaanse premier Bisjer Hani Al-Khasawneh dinsdag. Ook waarschuwde Al-Khasawneh dat elke Israëlische poging om Palestijnen met geweld de rivier de Jordaan over te zetten naar Jordanië een schending van het vredesakkoord tussen de landen zou betekenen.

De Jordaanse premier zei dat zijn land „alle middelen die in zijn macht liggen” zal aangrijpen om te voorkomen dat Israël met beleid komt om Palestijnen massaal van de Westelijke Jordaanoever te verdrijven. In Jordanië woont al een grote populatie Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen.

Twee Palestijnse journalisten gedood bij Israëlische aanvallen
ANP

Twee Palestijnse journalisten zijn in de nacht van dinsdag op woensdag gedood door Israëlische aanvallen op Gaza-Stad en in het noorden van de Gazastrook, meldt het Palestijnse persbureau WAFA. Het gaat om een journalist van Quds TV en een geluidstechnicus en commentator van de Palestijnse radiozender al-Ray.

Hun namen zijn nog niet toegevoegd aan een lijst van gedode journalisten die het Committee to Protect Journalists (CPJ) bijhoudt. Volgens die lijst zijn sinds 7 oktober minstens 53 journalisten omgekomen in het conflict tussen Israël en Hamas: 46 Palestijnen, vier Israëliërs en drie Libanezen. De twee doden van de nacht van dinsdag op woensdag zijn dus nummer 54 en 55.

Eerder dinsdag werd bekend dat twee journalisten van de Libanese nieuwszender Al Mayadeen waren omgekomen bij een Israëlische aanval. Bij de aanval in het zuiden van Libanon, op enkele kilometers van de grens met Israël, werd ook een derde persoon gedood.

Blinken brengt volgende week bezoek aan Israël
ANP/RTR
AFP_34348YT.jpg
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. beeld AFP, Jonathan Ernst

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is van plan begin volgende week naar Israël te reizen, meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Axios. Hij maakt de reis om gesprekken te voeren met Israëlische en Palestijnse functionarissen over de aanhoudende oorlog in Gaza.

Jordanië: aanwezigheid leger langs grenzen Israël opgevoerd
ANP/RTR

Jordanië gaat de militaire aanwezigheid langs de grens met Israël opvoeren, zei de Jordaanse premier Bisjer Hani Al-Khasawneh dinsdag. Ook waarschuwde Al-Khasawneh dat elke Israëlische poging om Palestijnen met geweld de rivier de Jordaan over te zetten naar Jordanië een schending van het vredesakkoord tussen de landen zou betekenen.

De Jordaanse premier zei dat zijn land „alle middelen die in zijn macht liggen” zal aangrijpen om te voorkomen dat Israël met beleid komt om Palestijnen massaal van de Westelijke Jordaanoever te verdrijven. In Jordanië woont al een grote populatie Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen.

Qatar: humanitaire gevechtspauze in Gaza kan worden verlengd

In het door Hamas en Israël bereikte akkoord over een humanitaire pauze in de vijandelijkheden in Gaza van vier dagen is volgens het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijkheid tot verlenging opgenomen. De ingang van het tijdelijke staakt-het-vuren wordt binnen de komende 24 uur aangekondigd, aldus het ministerie.

De gevechtspauze, bemiddeld door Qatar, Egypte en de VS, omvat de vrijlating van vijftig vrouwen en kinderen die momenteel worden vastgehouden in de Gazastrook, in ruil voor de vrijlating van 150 Palestijnse vrouwen en kinderen die worden vastgehouden in Israëlische gevangenissen. „Het aantal vrijgelatenen zal in latere stadia van de uitvoering van de overeenkomst toenemen”, aldus het ministerie.

Israël keurt staakt-het-vuren en gevangenenruil met Hamas goed
ANP/RTR

Het Israëlische kabinet heeft gestemd voor het aanvaarden van een overeenkomst voor een tijdelijk staakt-het-vuren met Hamas, meldt het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De wapenstilstand zal vier dagen duren en moet ook humanitaire hulp aan Gaza mogelijk maken.

Volgens het akkoord worden in die vier dagen door Hamas vastgehouden gijzelaars uitgewisseld tegen Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. Hamas zal volgens het plan dertig ontvoerde kinderen, acht moeders en twaalf vrouwen vrijlaten tijdens een vijfdaags staakt-het-vuren, aldus een Israëlische regeringsfunctionaris tegen de krant Haaretz. Israël zal ongeveer 150 Palestijnse gevangenen vrijlaten, voornamelijk vrouwen en minderjarigen.

Voor elke tien ontvoerde personen die Hamas extra vrijlaat, komt er een dag langer een wapenstilstand. Onderdeel van de overeenkomst met Hamas is verder dat het Rode Kruis gijzelaars in de Gazastrook mag bezoeken die nog niet vrijkomen. Het Rode Kruis kan de gegijzelden ook medicijnen verstrekken. De overeenkomst geldt alleen voor Israëlische gijzelaars die nog in leven zijn. Er wordt aangenomen dat Hamas nog een kleine 240 gijzelaars in handen heeft.

Israëlische media, waaronder nieuwszender Channel 12, melden dat de eerste vrijlating van gijzelaars donderdag wordt verwacht. De deal kan niet eerder worden uitgevoerd omdat Israëlische burgers 24 uur lang de kans krijgen het Hooggerechtshof te verzoeken de vrijlating van Palestijnse gevangenen te blokkeren, aldus de mediaberichten.

Al voordat het Israëlische kabinet voor de stemming over het akkoord bijeenkwam, gaf Netanyahu aan dat Israël na een eventueel staakt-het-vuren doorgaat met de aanvallen op Gaza „totdat we al onze doelen hebben bereikt”. Israël heeft als doelen van zijn militaire aanvallen onder meer de uitschakeling van Hamas en de terugkeer van alle gijzelaars genoemd. Bovendien mag er geen bedreiging meer zijn voor Israël vanuit Gaza.

Hamas heeft het akkoord, dat mede door bemiddeling van Qatar tot stand kwam, inmiddels bevestigd. „De bepalingen van deze overeenkomst werden geformuleerd in overeenstemming met de visie van verzet en vastberadenheid, die tot doel hebben ons volk te dienen en hun vasthoudendheid te versterken tegenover agressie”, aldus de groep in een verklaring. Daarin stond ook: „We houden onze handen aan de trekker en onze triomfantelijke bataljons blijven alert.”

Liveblog dinsdag

Het liveblog van dinsdag is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer