Deal over gijzelaars Gaza betekent nog geen einde aan de oorlog
Het Israëlische kabinet heeft woensdag ingestemd met een meerdaags bestand in Gaza en een deal die voorziet in vrijlating van gevangenen en gijzelaars. Dat betekent nog geen einde aan de oorlog.
„Goedkeuring van de overeenkomst is moeilijk, maar juist”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdagnacht, kort voor de stemming in het kabinet. De deal over een staakt-het-vuren en vrijlating van gijzelaars hing al enige tijd in de lucht. Na intensieve bemiddeling door Qatar en een laatste Amerikaanse interventie gingen Israël en Hamas akkoord.
De tijdelijke wapenstilstand duurt minimaal vier dagen. In ruil daarvoor laat Hamas in eerste instantie vijftig gijzelaars vrij, waarschijnlijk steeds in groepen. Het gaat om vrouwen en kinderen, die allemaal de Israëlische nationaliteit hebben. Israël laat op zijn beurt 150 Palestijnse gevangenen gaan –eveneens overwegend vrouwen en kinderen– en zal honderden vrachtwagens met hulpgoederen en een beperkte hoeveelheid brandstof in de Gazastrook toelaten.
In een eventuele tweede fase wil Israël nog eens 150 Palestijnse gevangenen vrijlaten, als Hamas opnieuw 50 Israëlische gijzelaars laat gaan. Voor elke extra 10 vrijgelaten ontvoerden zullen de wapens bovendien steeds een dag zwijgen.
De uitvoering van de overeenkomst zal waarschijnlijk op zijn vroegst donderdag kunnen beginnen. Het Israëlische ministerie van Justitie heeft een lijst van Palestijnse gevangenen gepubliceerd die in aanmerking zouden kunnen komen voor vrijlating in deze deal. Er is inmiddels een periode van 24 uur ingegaan waarin Israëliërs juridisch bezwaar tegen het akkoord kunnen maken.
Toegeeflijkheid
Binnen de Israëlische coalitie was alleen de rechtsreligieuze partij Otzma Yehudit van minister van Veiligheid Itamar Ben Gvir tegen. Volgens de bewindsman zal een staakt-het-vuren Hamas in de kaart spelen omdat de terreurbeweging de gelegenheid krijgt zich te hergroeperen. Bovendien is hij bang dat de prijs voor de toekomstige vrijlating door deze toegeeflijkheid omhoog zal gaan.
Tot een einde aan de oorlog zal het tijdelijke bestand zeker niet leiden. In een verklaring benadrukte het kabinet dat na het staakt-het-vuren „de gevechten in de Gazastrook zullen worden hervat om de militaire en organisatorische capaciteit van Hamas en Islamitische Jihad te vernietigen en de voorwaarden te scheppen voor de terugkeer van alle gijzelaars”.