Ook in 2024 krijgt Kyiv miljarden voor oorlog tegen Rusland
Oekraïne kan ook in 2024 rekenen op steun van diverse Europese landen. Duitsland stelt Kyiv 4 miljard euro in het vooruitzicht en ook het Nederlandse kabinet trekt ruim 2 miljard uit.
Op de NAVO-top afgelopen zomer in de Litouwse hoofdstad Vilnius zegde Nederland toe dat het Oekraïne ook op de lange termijn zou blijven steunen. Met deze extra miljarden doet het kabinet die belofte gestand.
„Dit gaat ook over onze veiligheid”, benadrukte demissionair defensieminister Kajsa Ollongren vrijdag. „Als Oekraïne deze oorlog niet wint, hebben we een nog veel groter probleem dat ons nog veel meer gaat kosten. Daarom vind ik dit een verstandige uitgave om te doen.”
„De oorlog in Oekraïne is nog volop gaande en we moeten er rekening mee houden dat die nog lang gaat duren”, zei Ollongren. Het is zaak dat de Oekraïners weten waar zij aan toe zijn zodat ze vooruit kunnen plannen. „Ze kunnen dit niet zonder de zekerheid van steun van partnerlanden als Nederland.”
Wederopbouw
Het overgrote deel van het Nederlandse geld is bestemd voor militaire steun in de oorlog tegen Rusland. Voor dit jaar was 2,5 miljard euro gereserveerd voor steun aan Oekraïne, dat in februari 2022 werd binnengevallen door Rusland. Daar kwam nog eens 1,7 miljard euro aan extra militaire steun bij.
Oekraïne heeft met name behoefte aan munitie en hulp om al eerder geleverde wapensystemen in stand te houden. Nederland wil bijvoorbeeld bijdragen aan versterking van de luchtverdediging, zodat het
land zich kan blijven verdedigen tegen aanvallen op kritieke infrastructuur.
Het kabinet zet daarnaast ruim 100 miljoen euro opzij voor humanitaire hulp, herstel en wederopbouw in de eerste vier maanden van 2024. De rest van het geld gaat naar de aanpak van oorlogsmisdaden en cyberveiligheid.
Duitsland trekt voor volgend jaar onder meer 4 miljard euro uit voor militaire hulp aan Oekraïne. Er zijn donderdag afspraken gemaakt over het defensiebudget, meldden Duitse parlementariërs vrijdag.
Ziekenhuistrein
De oorlog in Oekraïne is door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz omschreven als een „Zeitenwende”, een historisch kantelpunt. Duitsland nam zich voor om de krijgsmacht te versterken en moderniseren.
De Duitse krijgsmacht krijgt 115 miljoen euro voor een ziekenhuistrein. Deskundigen hadden dat aangeraden naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Zo’n trein kan gebruikt worden om grote aantallen gewonde militairen terug te brengen als het tot een oorlog komt aan de grenzen van het NAVO-grondgebied.
Oekraïne levert ondertussen naar eigen zeggen zware gevechten met de Russische bezetters op de zuidelijke oever van de rivier de Dnjepr. De benedenloop van de brede rivier is er eveneens de frontlijn tussen Russische en Oekraïense troepen.
De Oekraïners stelden vrijdag dat verscheidene eenheden op verschillende plaatsen de rivier zijn overgestoken „en op de linkeroever succesvolle acties hebben uitgevoerd”. Volgens een melding op sociale media van Oekraïense mariniers werd een stuk land op de andere oever veroverd, maar er is niet gezegd waar.
Er zijn geen aanwijzingen dat Kyiv belangrijke bruggen heeft veroverd. Rusland heeft erkend dat er gevochten wordt aan de benedenloop van de rivier en meldde vrijdag dat de Oekraïners er zware verliezen lijden.