Kerk & religie

Een uitbouw aan de Stefanuskerk

Heel mooi is de Sint-Stefanuskerk in Hasselt bezien vanaf de overkant van het Zwarte Water. Nog mooier is de laatgotische kerk vanbinnen. Want op de preekstoel ligt het opengeslagen Woord.

Jan van ’t Hul
16 November 2023 16:22Gewijzigd op 20 November 2023 10:16
De nieuwe uitbouw bevindt zich bij de ingang van de kerk aan de kant van de kerktuin. beeld RD, Anton Dommerholt
De nieuwe uitbouw bevindt zich bij de ingang van de kerk aan de kant van de kerktuin. beeld RD, Anton Dommerholt

Maandagmorgen. De zondag is voorbij. Het Woord is gebracht. Nu is het wachten op de volgende zondag. Op een tafeltje ligt een A4’tje met een paar poëtische regels over dit kerkgebouw: „In de stilte hoor je nog de echo. Ga even zitten. Hol ook hier niet jezelf voorbij. Vouw je handen, open je hart. En bid.”

De Stefanuskerk is genoemd naar de eerste martelaar, de diaken uit Handelingen 7. De kansel is omgeven door banken en losse stoelen. Links van de preekstoel hangen drie collectezakken aan lange stokken. Achter het orgel hangt de tekst ”U wordt verzocht het gebruik van tabak na te laten”.

Achter in de kerk bevindt zich het predikantenbord. De rij protestantse voorgangers begint met Th. Roothuizen. Hij kwam in 1586 naar Hasselt. Een paar namen verderop staan die van J. Bogerman, de vader van de voorzitter van de Dordtse synode, en die van P. Plancius. De laatste naam is van H. Westerhout. Hij kwam in 2013, maar ging vorig jaar met emeritaat. Nu is de gemeente nog vacant.

Sanitaire voorzieningen

De afgelopen maanden is in de Stefanuskerk gewerkt aan een uitbouw voor een toiletgroep met sanitaire voorzieningen en een openbaar toegankelijk invalidentoilet.

In het kerkkantoor zitten Geuje van Dijk, kerkrentmeester, Jan Oolbekkink, architect en Henk Schra, ouderling-kerkrentmeester. Ze willen vertellen waarom dat nodig was, en gaan er goed voor zitten.

Schra: „Deze kerk had maar één toilet. En dat was door een hoge drempel ook nog eens niet toegankelijk voor rolstoelers. Deze kerk wordt vanwege de beroemde akoestiek vaak gebruikt voor koor- en samenzangavonden. Als de kerk vol zit, en dat gebeurt vaak, zitten er 850 mensen. Het was niet te hopen dat je hoge nood kreeg, want er was maar één toilet. Dan had je dus een serieus probleem.”

Via een digitale presentatie laat Van Dijk zien wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd. Er komen twee damestoiletten, één extra herentoilet, twee urinoirs en een invalidentoilet.

Een toiletgroep in de kerk realiseren bleek onder meer wegens oude grafzerken niet haalbaar. Oolbekkink maakte een ontwerp voor een nieuwe toiletgroep bij de ingang aan de kant van de kerktuin. „In de vorm­geving hebben we aansluiting gezocht bij de boogvormige constructie boven het voorportaal. Links en rechts bevinden zich de nieuwe toiletruimten, een pantry en een garderobe. We hebben ook gekozen voor een glazen dak, zodat je vanuit de uitbouw de kerk weer ziet.”

Vrijwilligers

De kosten van het karwei bedroegen meer dan 3 ton, zegt Schra, maar door veel vrijwilligerswerk en door fondsenwerving is het kostenplaatje uitgekomen op 250.000 euro. „De klus is bijna klaar. We komen nog 15.000 euro tekort.”

Kerkrentmeester Schra: „We hebben dit gedaan met het oog op de toekomst, in het belang van onze kinderen en klein­kinderen. Mensen in een rolstoel moeten naar de kerk kunnen en kerkgangers moeten naar het toilet kunnen. Zo simpel is het. Iedereen moet deelgenoot kunnen zijn van het Evangelie. Dat behoort ook tot goed rentmeesterschap.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer