Nieuw Vlaams stikstofbeleid stuk milder voor de boeren
Het nieuwe stikstofbeleid van de Vlaamse regering is een stuk milder voor de boeren dan het beleid tot nu toe was, schrijven Belgische media. Afgelopen nacht kwamen de coalitiepartijen tot een nieuw akkoord. Onderdeel daarvan is onder meer dat de 41 piekbelasters niet meer automatisch hun deuren hoeven te sluiten. Bovendien zou volgens de regering de dreiging van een vergunningenstop van de baan zijn.
Tijdens de persconferentie van de Vlaamse regering waren dinsdagochtend vrolijke gezichten van betrokken ministers te zien, zo stelde minister-president Jan Jambon vast. Hij was blij dat de partijen eruit waren gekomen op dit „zeer geladen dossier”, dat volgens hem politiek moeilijk en technisch ingewikkeld was. Jambon zegt dat in Vlaanderen met de deal het „horrorscenario” wordt voorkomen waarin er geen vergunningen meer konden worden uitgegeven voor nieuwe projecten en bedrijven.
Het was vooral belangrijk om de plannen „juridisch robuust” te maken, aldus Jambon. Er lag eerder dit jaar ook al een akkoord, maar dat werd van tafel geveegd door de Raad van State omdat de regels niet goed genoeg waren uitgewerkt.
Het is nog steeds de bedoeling om de stikstof in Vlaanderen voor 2030 te halveren. Er worden miljarden euro’s uitgetrokken voor natuurherstel en om de landbouw te steunen. Bedrijven worden niet gedwongen te sluiten, maar ondernemingen die dat wel doen zullen een „billijke vergoeding” krijgen. Aan de andere kant zal er steun zijn voor landbouwbedrijven die willen innoveren om op die manier minder stikstof uit te stoten. Ook wordt het mogelijk dat landbouwers uitstootrechten overnemen van bedrijven die ermee stoppen, als de natuur in de omgeving dat tenminste toelaat.