Binnenland

Zware verwijten OM aan Sabic Limburg en beheerder Chemelot

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag zware verwijten gemaakt aan petrochemieconcern Sabic en beheerder Chemelot Site Permit (CSP) over enkele ernstige incidenten op industrieterrein Chemelot in Geleen in 2015 en 2016. Dat gebeurde tijdens de eerste van negen zittingsdagen voor de rechtbank in Den Bosch. Daarbij staan naast Sabic ook ammoniakfabriek OCI Nitrogen, kunststoffabriek Borealis Plastomers, chemiebedrijf AnQore, en CSP terecht voor incidenten tussen 2015 en 2019. Bekeken wordt of de nalatigheden strafbaar zijn en welke eventuele boete daar passend voor is en ook wie eigenlijk aansprakelijk is, het betreffende bedrijf of Chemelot.

ANP
2 November 2023 14:33

De rechtbank boog zich donderdagochtend over een incident met een scheefgezakt drijvend dak van een tank met 15.000 kuub nafta in juli 2015. Dat incident leidde tot grote stankoverlast. Uit antwoorden op vragen van de rechtbank door operationeel directeur Ronald Verrips van Sabic Limburg bleek dat de wand van de opslag al sinds 1971 deels ingedeukt was. Door de deuken in de wand kon het drijvende dak klem komen te zitten. Dat euvel was in 2015 niet hersteld. Volgens Verrips was daartoe eerder geen noodzaak gebleken. Het was immers altijd goed gegaan.

Maar op 1 en 2 juli 2015 ging het mis. Na een melding over stank zette de brandweer een waterscherm op. Door het onverwacht draaien van de wind kwam veel water op het scheefgezakte dak terecht, dat daardoor zonk. De stankoverlast nam zodoende toe. Een operator en een brandweerman gingen vervolgens bovenop de naftatank poolshoogte nemen zonder beschermend masker op, en dat verwijt het OM Sabic als strafbaar feit, evenals het volgens het OM onvoldoende doen van Sabic om deze calamiteit te voorkomen.

Ook het lekken van een grote hoeveelheid isobutaan in februari 2016 had Sabic moeten voorkomen, vindt het OM. Uit antwoorden van Verrips bleek dat het lek dagenlang niet werd gevonden. In hoeverre dit te maken had met een defecte meter is niet duidelijk. Pas na drie dagen bleek het gas via een hittewisselaar in het koelwater terecht te komen, om vervolgens via de koeltoren in de atmosfeer te verdwijnen. Pas toen werd de fabriek stilgelegd.

De rechtbank gaat vrijdag verder met het horen van Verrips.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer