Politici veroordelen aanval op Baudet in Gent
Politici reageren boos en verontwaardigd op de aanval op FVD-leider Thierry Baudet, vlak voor een lezing door hem in Gent. Hij werd met een opvouwbare paraplu bovenop zijn hoofd geslagen. Van links tot rechts veroordelen politici die daad.
„Volstrekt onaanvaardbaar wat Thierry Baudet vanavond is overkomen”, tweet Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA). „Geweld mag nooit worden getolereerd. Het vrije woord moet worden beschermd en de dader vervolgd.” Timmermans hoopt dat het goed gaat met Baudet. Justitieminister en VVD-leider Dilan Yeşilgöz wenst Baudet sterkte toe. „Woorden bestrijd je met woorden. Nooit met geweld. Absoluut onacceptabel dit.”
Ook NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt noemt het „onacceptabel om geweld te gebruiken”. Geweld is „nóóit het antwoord”, schrijft D66-voorman Rob Jetten. „Van volksvertegenwoordigers blijf je af.” Jettens partijgenoot Jan Paternotte hoopt ook dat de dader vervolgd wordt. „Deze aanval verdient alleen maar een absolute veroordeling. Wie met geweld z’n zin wil krijgen is nooit een democraat”, vindt de D66-fractievoorzitter.
CDA-leider Henri Bontenbal noemt de aanval „ongehoord. In een democratie is geweld tegen politici nooit acceptabel.” BBB-leider Caroline van der Plas noemt het „verschrikkelijk wat Thierry Baudet hier overkomt”. DENK-politici Stephan van Baarle en Tunahan Kuzu noemen de aanval „verschrikkelijk” en „onacceptabel”. Volt-leider Laurens Dassen vindt het „een idiote actie” en wenst Baudet sterkte.
PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt het „een totale schande” en „onbegrijpelijk” dat de aanval kon gebeuren. „Waarom kon de Gentse politie dit niet voorkomen?” Wybren van Haga, leider van BVNL, spreekt van „een walgelijke laffe aanval op Thierry Baudet en daarmee op onze vrije democratische samenleving.”
Baudets partijgenoot Gideon van Meijeren stelt dat de „laffe aanval” niet is „los te zien van de toenemende demonisering”. „FVD wordt steeds verweten aan te zetten tot haat en geweld, maar de échte haat en het daadwerkelijke geweld komt ook nu weer uit de zogenaamd antifascistische hoek.”
Op voorhand was al veel te doen over de lezing van Baudet. De universiteit wilde die tegenhouden omdat de veiligheid niet goed gewaarborgd kon worden. Maar daar dacht de rechter anders over, waarna de lezing door kon gaan. Baudet sprak op uitnodiging van de conservatieve studentenvereniging KVHV.