Buitenland
Zelensky: Russen probeerden kerncentrale aan te vallen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky stelt dat Rusland vermoedelijk met drones de kerncentrale Chmelnytsky heeft aangevallen. Niet ver van de centrale zijn explosies waargenomen. Op het terrein van de centrale is schade ontstaan, maar de productie van stroom werd niet verstoord.

ANP

„Het meest aannemelijke is dat deze drones de energiecentrale van Chmelnytsky als doel hadden”, zei Zelensky in een video. Dit soort aanvallen laat volgens hem zien dat „de druk op de terroristische staat ontoereikend is”, verwijzend naar Rusland.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) meldde dat er zware ontploffingen zijn geweest bij de centrale. Daardoor is glasschade ontstaan en vielen tijdelijk ook systemen uit die gebruikt worden om in de omgeving straling te monitoren, zegt IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi. „Uit het feit dat talloze ramen op het terrein zijn verwoest blijkt hoe dichtbij dit was. Volgende keer hebben we misschien minder geluk.”

Volgens de Oekraïense regering zijn laboratorium- en kantoorgebouwen beschadigd. De burgemeester van de gemeente waar de centrale staat zegt dat er twintig mensen gewond zijn geraakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer