Kerk & religieplaatselijk kerknieuws

Rechter legt verbouwing Mariakerk Ruinen stil

De verbouwing van de protestantse Mariakerk aan de Brink in Ruinen is op last van een voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland stilgelegd. De gemeente De Wolden moet bezwaren van een omwonende alsnog beoordelen, zo heeft de rechter bepaald.

Jan Kas
25 October 2023 15:56Gewijzigd op 26 October 2023 11:44
De protestantse Mariakerk in Ruinen. beeld RD, Anton Dommerholt
De protestantse Mariakerk in Ruinen. beeld RD, Anton Dommerholt

De Mariakerk wordt aan de achterzijde uitgebouwd. Achter het koor komt een L-vormige uitbreiding. De eigenaar van een pand aan de Brink heeft protest aangetekend. Hij vindt dat de veranderingen aan de kerk zijn uitzicht beperken.

Burgemeester en wethouders van De Wolden, waaronder Ruinen valt, verleenden in juli een omgevingsvergunning voor het verbouwen en uitbreiden van de Mariakerk. Daarbij weken ze af van een negatief advies van de Adviescommissie voor omgevingskwaliteit Libau Drenthe (AvO). Zij beoordeelde zowel de wijzigingen aan het interieur als aan het exterieur als ingrijpend en had daarin een medestander in de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De gemeente De Wolden voerde onder meer aan dat de kerk en het kerkelijk erf in zogeheten welstandsvrij gebied liggen, waardoor er geen eisen gesteld mogen worden aan het uiterlijk van de gebouwen. De voorzieningenrechter weerlegt dat. In de welstandsnota van de gemeente is opgenomen dat voor beschermde gebouwen de te beschermen waarden zijn vastgelegd. „Dit impliceert dat daaraan ook moet worden getoetst.” De gekozen vorm en situering van de uitbouw zijn echter niet voor bouw- en cultuurhistorisch onderzoek voorgelegd.

Met de voorgenomen inbouw en aanbouw worden volgens de rechter onomkeerbare bouwwerkzaamheden verricht. De monumentale binnenzijde en het buitenaanzicht worden mogelijk ingrijpend aangetast, waarbij ook het uitzicht van de bezwaarmaker in ruime mate wordt beperkt. De bouw- en sloopwerkzaamheden buiten de kerk en binnen de kerk moeten daarom worden gestopt.

Een uitzondering maakt de rechter voor het plaatsen van de vloerverwarming en het terugplaatsen van de tegels, zodat de kerk op korte termijn weer voor de eredienst kan worden gebruikt. Omdat de fundamenten van het koor al zijn blootgelegd, bepaalde de rechter dat de archeologische resten moeten worden bedekt en beschermd tegen beschadiging door inwerking van het weer of vandalisme.

Voor de bezwaren tegen de verbouwing moet nu alsnog de geldende zienswijze-procedure worden gevolgd. Niet uitgesloten is dat de gemeente de besluitvorming voor een vergunning helemaal opnieuw zal moeten doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer