Binnenland

Kamer verbolgen over weigering Hoogervorst

De Tweede Kamer is het niet eens met de beslissing van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) om het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) niet te erkennen als officiële ziekte. De Kamer vindt dat Hoogervorst het advies van de Gezondheidsraad om dat wel te doen, ten onrechte naast zich neer heeft gelegd.

ANP
4 February 2005 17:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:11

PvdA, SP, D66 en ChristenUnie vinden dat de minister de Gezondheidsraad zonder meer moet volgen. CDA en VVD menen dat de minister te lichtvaardig met het advies is omgegaan. Erkenning van ME, zoals het syndroom bekend staat, zou leiden tot duizenden WAO–aanvragen. Dat zou miljoenen kosten.

Volgens het Kamerlid Buijs (CDA) staan er in het advies belangrijke aanbevelingen. „Bijvoorbeeld dat meer patiënten via gedragstherapie geholpen zouden moeten worden. Daar is nu een lange wachtlijst voor". Buijs vindt, net als Hoogervorst, dat patiënten er geen baat bij hebben om niets meer te doen.„Rust roest", zegt de parlementariër, die vroeger huisarts was. „Als mensen niets meer doen, krijgen ze meer klachten".

Het kabinet vindt de wetenschappelijke onderbouwing voor de ziekte echter onvoldoende. „Ik geloof zeker wel dat deze mensen iets hebben. Zolang er echter geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is van een ziekte, gaan we die niet erkennen", zei Hoogervorst. Volgens de bewindsman ligt er een groot taboe op psychische klachten en zijn patiënten daarom zo gebrand op erkenning van lichamelijke oorzaken van CVS. Hij denkt dat intensieve gedragstherapie de patiënten ook van hun klachten kan afhelpen.

In Nederland kampen naar schatting 35.000 mensen met chronische vermoeidheid. Ze hebben last van pijn in de spieren en gewrichten, uitputting, malaise en somberheid. Wetenschappers zijn het al jaren oneens over de oorzaken van de aandoening. Volgens sommigen is die psychisch, volgens anderen lichamelijk.

De ME/CVS–Stichting is ernstig teleurgesteld over de beslissing en patiënten reageerden verbijsterd. M. Rietdijk van de stichting verbaast zich tevens over de snelle reactie van de minister. „Waar de wereldgezondheidsorganisatie WHO in 1992 de aandoening al erkende, veegt het ministerie van Volksgezondheid het belangrijkste advies van de Gezondheidsraad, waar twee jaar op is gestudeerd, binnen een paar dagen van tafel". De stichting hoopt op korte termijn een gesprek met Hoogervorst te kunnen voeren.

De Gezondheidsraad concludeerde vorige week dat het geen zin heeft om door te blijven steggelen over de oorzaak van ME. De aandoening heeft grote gevolgen, maakt mensen ernstig ziek en moet dus worden erkend, vindt de raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer