Friese kerken staan stoppende boer bij
De Werkgroep Kerken en Landbouw Fryslân begint een gesprekgroep voor boeren die willen stoppen en worstelen met vragen hoe dat moet. Op 27 november is de eerste bijeenkomst gepland in het Friese Nijega.
De Friese interkerkelijke werkgroep, die parochies en gemeenten bijstaat, hoopt op deze wijze boeren te helpen in een mogelijk beslisproces waar ze voor komen te staan om te stoppen als boer, zo vertelt voorzitter Douwe Hiemstra. „We horen nu dat boeren daarin vastlopen.”
Het levert spanning op binnen gezinnen. „De vrouw zegt: We kunnen er wat mij betreft mee ophouden, terwijl de man, voor wie het boerenbedrijf zijn hele leven is, dat niet wil. Of ook niet weet waar hij moet beginnen met zo’n ingrijpend proces.”
De Werkgroep Kerken en Landbouw heeft een opzet bedacht waarbij in groepjes van maximaal acht personen besproken wordt wat boeren die ooit al zijn gestopt, hebben meegemaakt. En wat mogelijke stoppers nog te wachten staat. Daar zullen ook ervaringsdeskundigen bij aanschuiven. In zo’n groep kan dan ook gedeeld worden hoe zo’n mogelijk beslisproces om te gaan stoppen persoonlijk beleefd wordt.
Vier pastores gaan als gespreksleiders fungeren bij de groepjes: Wiebe Mulder uit Balk, Harmen Jansen uit Drachten, Warner Veltman uit Ie en Pieter Knijff uit Raard.
Vier thema’s worden op vier bijeenkomsten uitgewerkt: Je bedrijf je leven (27 november), Het besluit om te stoppen (11 december), Stoppen met je bedrijf (8 januari) en Werken aan de toekomst (22 januari).
Hiemstra heeft zelf 33 jaar bij coöperatie Agrifirm gewerkt en vertelt hoe hij, toen hij met pensioen ging, daarin begeleid werd. Hij kon op kosten van zijn werkgever naar een weekeinde waar hij anderen trof die in hetzelfde proces zaten. „Maar voor boeren is dat er niet.”
Een boer kan zijn bedrijf –„wat zijn leven is”– vaak heel moeilijk loslaten. „Sommigen hebben ook helemaal geen hobby. Hun werk is hun hobby.”
Hobby
Vaak is het zo dat er een zoon in het bedrijf komt werken. Die gaat op de boerderij wonen en de ouders verhuizen naar een eigen woning in het dorp.
Hiemstra: „Maar dan gaat de ‘hobby’ gewoon door. Hij stapt ’s morgens op de fiets en kan weer naar de boerderij. De vrouw denkt: „Nu is hij de hele dag weg. Hij komt geen koffiedrinken en vertegenwoordigers komen ook niet meer.” Zo verandert er heel veel voor de partners en het is belangrijk om dat van tevoren te bespreken.”
Hiemstra denkt dat het goed is dat kerken dit onderwerp oppakken omdat zij ook vanuit pastoraal oogpunt vragen kunnen beantwoorden aangaande zingeving en het zoeken van een nieuwe levensinvulling na je ”boer-zijn”.
Groepen
Er zijn al enkele mondelinge aanmeldingen binnen, terwijl de promotie voor de gespreksgroep net is begonnen. „We hopen op ongeveer 24 deelnemers. Dan kunnen we vier groepen maken.”
Onder meer via de kanalen van LTO-Noord en kerkbladen zijn al oproepen geplaatst. Aanmelden kan tot 1 november via info@kerkenlandbouw.nl.