Binnenland

Celstraf voor antisemitische leus op Anne Frank Huis

De 42-jarige Robert W. is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden voor de projectie van antisemitische teksten op het Anne Frank Huis in Amsterdam.

Redactie binnenland
20 October 2023 10:13
Exterieur van het Anne Frank Huis in Amsterdam. beeld ANP, Ramon van Flymen
Exterieur van het Anne Frank Huis in Amsterdam. beeld ANP, Ramon van Flymen

De Pools-Canadese man werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van het verspreiden van een video van zijn actie. W. zat de straf al in voorarrest uit.

Het openbaar ministerie had een celstraf van zes maanden en een gebiedsverbod van vijf jaar voor de gemeente Amsterdam geëist. De celstraf is dus lager, in het gebiedsverbod ging de rechtbank niet mee.

De rechtbank noemt de projectie „kwetsend voor Joden als groep”, omdat de tekst de echtheid van het dagboek van Anne Frank ontkent. W. was niet bij de uitspraak aanwezig.

De zaak draait om de tekst ”Anne Frank is uitvinder van de balpen”. Die tekst werd op 6 februari 2023 op de gevel van het Anne Frank Huis geprojecteerd. Achter de leus gaat een complottheorie schuil die de Holocaust en de echtheid van Franks dagboek ontkent.

De rechtbank noemde het schokkend dat W. de tekst op het Anne Frank Huis heeft geprojecteerd. Dat staat symbool voor Jodenvervolging. De rechtbank oordeelt dat W. dit vanuit antisemitisch gedachtegoed heeft gedaan. „Het lijkt er sterk op dat hij vanuit Polen naar Amsterdam is gereisd om dit plan uit te voeren”, verklaarde de rechtbank.

In Polen loopt nog een strafzaak tegen W. wegens het promoten van fascisme en haatzaaien. In de VS speelde hij volgens het OM een actieve rol binnen rechts-
extremistische kringen.

De veroordeling van W. is een „krachtig signaal” dat er in Nederland geen ruimte is voor het ontkennen van de Holocaust en het verspreiden van Jodenhaat, reageerde Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting, op het vonnis. Leopold zegt opgelucht te zijn dat de rechtbank de geprojecteerde tekst „als ontkenning van de authenticiteit van Anne Franks dagboek en daarmee als ontkenning van de Holocaust ziet”. De directeur noemde het dagboek „een van de belangrijkste getuigenissen van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog”. De ontkenners daarvan handelen veelal uit „antisemitische motieven”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer