Buitenland
Greta Thunberg vervolgd in VK om klimaatprotest

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg moet komende maand voor de rechter verschijnen in het Verenigd Koninkrijk. Ze wordt volgens de BBC vervolgd voor het verstoren van de openbare orde tijdens een klimaatprotest.

ANP

De activiste deed deze week mee aan een protestactie van Fossil Free London buiten een hotel. Daar kwamen topfiguren uit de oliesector bijeen. De politie arresteerde tientallen demonstranten, onder wie Thunberg. De opgepakte activisten weigerden volgens de autoriteiten om verderop te demonstreren.

De 20-jarige activiste kwam later voorwaardelijk vrij. Ze moet zich op 15 november melden voor de rechter. Thunberg heeft kritiek geuit op bijeenkomsten „achter gesloten deuren” waar in haar ogen schimmige deals worden gesloten door politici en vertegenwoordigers van de olie- en gassector.

Thunberg behoort tot de bekendste klimaatactivisten in de wereld. Ze kreeg internationale aandacht door als scholier structureel te spijbelen om actie te kunnen voeren. Ze voerde ook actie in andere landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer