Onderzoekscommissie adoptie zoekt verhalen en ervaringen
De onafhankelijke Commissie onderzoek Binnenlandse Afstand en Adoptie (CBAA) is van start gegaan. De commissie heeft de opdracht om te onderzoeken hoe er tussen 1956 en 1984 in Nederland werd omgegaan met binnenlandse adoptie en het afstand doen van kinderen.
Het onderzoek bestaat uit drie deelonderzoeken, legt de commissie uit. Het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis doet onderzoek in archieven en is daarbij bijvoorbeeld ook geïnteresseerd in brieven of andere documenten uit die tijd die mensen nog thuis hebben. Kennisinstituut Atria verzamelt persoonlijke ervaringen van betrokkenen en de Universiteit van Maastricht kijkt naar hedendaagse perspectieven op de geschiedenis van het afstand doen van kinderen en adoptie in ons land.
Om deze geschiedenis zo goed mogelijk in beeld te brengen, is de commissie nu op zoek naar mensen die hun verhalen en ervaringen willen delen. Dat kan via de speciaal voor dit doeleinde geopende website www.cbaa.nl. Iedereen die op enige manier bij binnenlandse adoptie betrokken is geweest, wordt gevraagd zich te melden. Het gaat dan om ouders die hun kind uit vrije wil of onder druk hebben afgestaan, mensen die zelf als kind zijn afgestaan en mensen die hebben gezorgd voor kinderen die zijn afgestaan. Familieleden, partners of andere naasten die te maken hebben gehad met afstand of adoptie, kunnen ook meedoen. Ook in professionals die destijds in hun werk betrokken waren bij binnenlandse adoptie zijn de onderzoekers „zeer geïnteresseerd”.
„Meedoen aan dit onderzoek kan lastig zijn, omdat het mensen terugbrengt naar een deel van hun verleden waar ze niet allemaal fijne herinneringen aan hebben. Dat begrijpen we heel goed. Daar houden we echt rekening mee. We behandelen ieders inbreng heel zorgvuldig”, zegt Micha de Winter, voorzitter van de commissie. Alle informatie wordt met „de hoogste vertrouwelijkheid” behandeld, meldt de commissie. In het uiteindelijke rapport aan demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zullen geen verhalen staan „die te herkennen zijn als persoonlijke levensgeschiedenissen”.