Buitenland
Republikein Scalise trekt zich terug als kandidaat voor voorzitterschap Amerikaans Huis van Afgevaardigden

De Republikein Steve Scalise trok zich donderdag terug als kandidaat voor het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij krijgt niet voldoende steun van partijgenoten.

Scalise zou opvolger moeten worden van Kevin McCarthy, die vorige week door een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden uit zijn functie werd gezet. Kort daarop stelde Scalise, die behandeld wordt voor bloedkanker, zich kandidaat. Hij was de achterliggende jaren rechterhand van McCarthy en staat bekend als uiterst conservatief.

Scalise was eerder deze week door de Republikeinse partij genomineerd. In een stemming achter gesloten deuren kreeg hij 113 stemmen van partijgenoten, tegenover 99 voor Jim Jordan, de kandidaat die oud-president Trump steunt.

Tijdens de stemmingen in het Huis van Afgevaardigden behaalde Scalise echter geen meerderheid. Hij mocht slechts vier tegenstemmen krijgen van partijgenoten. Maar volgens CNN wilden twintig Republikeinen niet op Scalise stemmen. Van Democraten hoefde hij sowieso niet op steun te rekenen.

Chaos

Scalise deelde donderdagavond mee zich terug te trekken. Ook zijn rivaal Jordan liet weten niet meer beschikbaar te zijn. De Republikeinse fractie, die in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid heeft, gaat vrijdag in overleg over een nieuwe kandidaat.

De chaos binnen de Republikeinse Partij kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van de Amerikaanse overheid. Half november dreigt de federale overheid op slot te gaan als de Republikeinen en Democraten geen akkoord kunnen bereiken over de begroting. Verder is de verwachting dat president Biden het Amerikaanse Congres (het Huis van Afgevaardigden en de Senaat) zal vragen om geld voor Israël, Oekraïne en defensie. De steunaanvraag kan vanwege de chaos niet worden behandeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer